Werner Fasslabend, președintele PolAk, despre organizare și valori în politică

de FCD

| 1 Comentariu

Miercuri, 14 decembrie 2011, Fundația Creștin-Democrată și Institutul de Studii Populare au găzduit la sediul ISP o conferință a președintelui Academiei Politice a Partidului Popular Austriac (Politische Akademie der ÖVP), Werner Fasslabend, despre importanța institutelor de cercetări politice în activitate partidelor.

Traseul politic al președintelui a fost unul mai degrabă neconvențional, de politician cu o puternică experiență în domeniul privat.


După terminarea studiilor de drept, Werner Fasslabend a fost angajat de compania Henkel, pentru care a lucrat aproape două decenii în cadrul departamentului de inovație și marketing, ocupându-se cu planificare strategică. Ulterior, s-a implicat în politica Partidului Popular din Austria și a ajuns membru al guvernului austriac. Timp de 10 ani a fost ministru al apărării în guvernele formate de Partidul Popular Austriac. La părăsirea guvernului, a devenit președinte al Parlamentului austriac, ocupând această funcție din 2001 până în 2002. În ultimii 7 ani s-a aflat în fruntea Politische Akademie, fundația politică a partidului său.


Pornind de la tema conferinței, Werner Fasslabend s-a bazat pe experiența personală pentru a vorbi despre organizare și valori.


La Henkel, președintele PolAk a realizat importanța dezbaterilor libere și deschise pentru stabilirea strategiei companiei și a înțelegerii problemelor acestora. Ca politician, a reușit să transfere această experiență în interiorul partidului în scopul promovării binelui comun.


Dezbaterile oferă fiecăruia ocazia de a-și expune ideile și ajută astfel la crearea de strategii și programe atât de necesare oricărei guvernări responsabile. În același timp, ele au dat facțiunilor principale din interiorul ÖVP posibilitatea de a-și rezolva mai ușor diferendele, inclusiv prin apropierea de ele a unor anumite sectoare (de ex. apărarea și valorile naționale pentru conservatori, zona economică pentru liberali, familia pentru creștin-democrați).

Un alt element util din mediul privat pe care Werner Fasslabend l-a folosit intens în viața politică a fost organizarea. Stabilirea scopurilor și a priorităților și urmărirea lor cu consecvență sunt esențiale pentru succes, atât în domeniul economic, cât și în viața publică.Totuși, succesul acțiunii politice nu depinde numai de existența dialogului și o bună organizare, ci și de respectarea principiilor și ideilor pentru care lupți. Principiile nu pot fi abandonate în fața dificultăților ori pentru că nu întrunesc majorități confortabile. Sunt strâns legate de visele oamenilor și constituie baza oricărei susțineri politice. Partidele nu le pot ignora, indiferent dacă se află la guvernare ori în opoziție.

O altă lecție utilă pentru politicienii români ar fi aceea că în influențarea deciziilor nu contează dimensiunea unei mișcări politice, a unui stat sau funcția oficială a unui politician. Singurul criteriu important este susținerea cu tărie a principiilor corecte. Numai așa acțiunea politică are șanse de succes și este credibilă.

Partidele românești – care descurajează dezbaterile interne, nu sunt receptive la idei venite din societate, ignoră principiile din teamă de televiziuni ori sondaje de opinie și sunt atât de impresionate de funcții – ar face bine să ia aminte la vorbele domnului Werner Fasslabend. Ar avea ce învăța.

Un comentariu despre „Werner Fasslabend, președintele PolAk, despre organizare și valori în politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>