Un seminar provocator la FCD

de FCD

| 0 Comentarii

Joi, ora cinci seara, sunt chemat la uşa de la intrare a fundaţiei pentru a întâlni primul participant la cel de-al treilea seminar FC-D din cadrul programului „Creştin – Democraţia în România”. Era Alin. S-a grăbit să ajungă la dezbatere şi a ajuns cu o oră mai devreme. Afară ploua încet şi nu era foarte frig. L-am invitat să intre în sala de seminar, o sală mică, dar primitoare de la subsol. I-am oferit un ceai şi câteva cărţi să le răsfoiască. Se pare că avem multe puncte în comun: ambiţie, dorinţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri, dorinţa de a ne implica şi a face ceva. Mai târziu, pe parcursul seminarului, am aflat de la unul dintre vorbitori – Cosmin Alexandru – faptul că: „a face ceva este mai bine decât a nu face nimic, chiar dacă rişti să faci şi ceva rău/nepotrivit, până la urmă este mai bine, deoarece, ai mai multe şanse să faci un lucru bun, decât, dacă nu ai face nimic, cel puţin – înveţi ceva”. Alin este implicat într-un partid politic, dar şi în societatea civilă. Îmi spunea că ar fi bucuros să se implice şi în viitoarele activităţi ale FC-D – i-am acceptat propunerea şi l-am trecut pe lista cu voluntari.

La mai puţin de zece minute au mai venit şi alţi participanţi. Se pare că selecţia a fost una bună. Şi aceştia mi-au spus că, la un moment dat, în viaţa lor, au avut de ales între „a face bani” şi a „se implica în viaţa cetăţii” – au ales să se implice. Bravo lor!

Dacă la primul seminar împreună cu vorbitorii – Adrian Papahagi şi Mihail Neamţu – ne-am pus „ochelarii ideologiei creştin-democrate” şi am încercat să răspundem la întrebarea „Cum se vede societatea în care trăim de pe această poziţie?”, iar la al doilea seminar Valeriu Nistor ne-a explicat „ce înseamnă SUCCESUL şi cum ar trebui să-ţi identifici propriul drum în viaţă?”, la cel de-al treilea, adică astăzi, cei doi lectori – Cosmin Alexandru şi Alexandru Gussi – au vorbit despre implicare, motivare şi dezamăgire în viaţa publică.

Au trecut foarte repede cele două ore. Toţi participanţii parcă ar mai fi avut ceva de spus. La un moment dat a venit şi ultima întrebare, iar afară încă ploua. După ce s-a terminat seminarul şi au plecat primii participanţi, o parte dintre ei au rămas să mai schimbe câteva vorbe cu lectorii şi cu ceilalţi participanţi care s-au implicat mai mult în dezbatere. Le-am oferit un ceai şi le-am povestit despre colecţia de cărţi scoasă de către FC-D. M-au rugat să le mai trimit un e-mail de „remember” pentru următorul seminar. Acesta va avea loc miercurea viitoare, pe 30 noiembrie, la ora 18. Invitat va fi Cătălin Buciumeanu, iar tema va fi: „Cum să scrii/ implementezi un proiect?”.

Până acum am învăţat (1) să identificăm problemele şi posibilele soluţii din societate, (2) să ne stabilim propriul drum în viaţă şi (3) să încercăm să schimbăm lumea în care trăim spre mai bine. Miercurea viitoare vom învăţa cum am putea să ne planificăm o astfel de schimbare în termenii unui proiect (să identificăm obiective, scopuri, termeni limită, grupuri ţintă etc.). De asemenea, pe data de 8 decembrie a.c., Deputatul Raluca Turcan ne va povesti despre propria experienţă în politică, iar George Butunoiu ne va vorbi despre implicare şi motivare. Pe data de 14 decembrie a.c. vom avea o zi mai specială – un discurs din partea Preşedintelui Fundaţiei Creştin – Democrate Teodor Baconschi şi un invitat special din Austria – Werner Fasslabend – preşedintele Academiei Politice (PolAk). Tot în această zi se vor înmâna și diplomele celor 26 de participanți la program.

Dacă mai doreşte cineva să ni se alăture la seminarul următor, din data de 30 noiembrie a.c., este bine venit, dar vă rog să-mi trimiteţi un CV la adresa valeriu.antonovici@fc-d.ro.
Închid calculatorul şi plec spre casă prin ploaie bucurându-mă de faptul că astăzi am întâlnit oameni care doresc să se implice în viaţa publică. Mai există visători şi idealişti. Avem o şansă să ne schimbăm spre bine…

Valeriu Antonovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>