“Un politician e zero dacă minte”: Teodor Baconschi la B1TV

de FCD

| 1 Comentariu

TALK-SHOW NAŞUL, B1 TV

Marţi, 12.10.2010, ora 21:00

Radu Moraru: Bună seara, domnule ministru!

Teodor Baconschi: Bună seara!

Radu Moraru: S-a tot spus că avem o relaţie tensionată cu Germania, că au fost chiar voci – şi citeam într-un interviu foarte bun, realizat de “Adevărul”, Neagu Djuvara spunea că nemţii sunt supăraţi pe noi cam de pe la război încoace, de fapt noi ne-am cam pus rău cu toată lumea, istoria din ultimele zeci de ani a făcut să nu prea fim pe bune cu Europa, iată însă că vine la Bucureşti. Care este de fapt rostul acestei vizite, că bănuiesc că nu este aşa, de curtoazie?

Teodor Baconschi: Bineînţeles că nu. Doamna Merkel a venit la Bucureşti pentru că Germania este cel mai important partener comercial al României, pentru că ea ocupă totodată al treilea loc pe piaţa investiţiilor străine din România. De la Berlin se dezvoltă o nouă “Ostpolitik”, să-i spunem aşa, o politică de vecinătate răsăriteană a UE, în care Germania înţelege să joace un rol de prim-plan, şi pentru că există, bineînţeles, puntea pe care o face între România şi Germania comunitatea saxonă din România, saşii şi şvabii, saşii şi şvabii rămaşi în România şi cei care s-au instalat în Germania, cu precădere în Bavaria, astfel încât cele două ţări sunt partenere din foarte multe puncte de vedere şi cu un potenţial pe care vizita doamnei Merkel îl va accentua.

Radu Moraru: Ce veşti bune ne aduce doamna Merkel, să zicem, o fi veste bună că suntem decuplaţi de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen?

Teodor Baconschi: Am văzut prin presă că se tot specula această decuplare. De fapt, aceasta este situaţia normală. Fiecare stat este evaluat individual şi noi am avut, ca şi vecinii noştri de la sudul Dunării, şase misiuni de evaluare până acum, aşteptăm o a şaptea şi ultima. La toate am ieşit OK. Trebuie să vedem cum va fi scris şi raportul Comisiei, în principiu este tehnic, dar, undeva prin ianuarie-februarie, o să vedem raportul final al Comisiei pe acest subiect şi este adevărat că statele membre… Bun. Ce înseamnă a intra în Schengen? Înseamnă a fi cu adevărat frontiera uniunii şi a include totodată 22 de milioane de români în fluxul acesta de deplină libertate de circulaţie în întreaga Uniune, nu mai ai graniţe, te duci oriunde vrei şi în acelaşi timp ai datoria de a proteja uniunea de imigraţie clandestină.

Radu Moraru: Deci este veste zero. Înţeleg că nu ne-a adus o veste neapărat bună sau rea în zona asta… Dar sunt veşti bune pe care Angela Merkel le-a dat astăzi presei româneşti, presei germane?

Teodor Baconschi: A dat doamna cancelar Merkel un mesaj corect, a spus că vor face o evaluare obiectivă. S-a interesat de situaţia companiilor germane care lucrează în România…

Radu Moraru: Aici avem o bulină neagră, că nu avem plătite…

Teodor Baconschi: Sigur, nişte arierate, dar asta este o problemă sistemică, guvernul încearcă să o rezolve, a plătit în mare măsură, va plăti, pentru că este una dintre măsurile prin care se poate relansa economia. Important este contactul politic la vârf, deci faptul că doamna Merkel a fost aici, a fost şi la Cluj, cum ştiţi. Va deschide un nou capitol în relaţia româno-germană şi avem ambiţii mai mari.

Radu Moraru: La Cluj a botezat o afacere a BMW, o investiţie importantă a acestui concern în zona Ardealului. Merge şi la Braşov, că nu ştiu care este ştirea de ultimă oră?

Teodor Baconschi: Nu. A fost la Cluj şi de acolo înapoi în Germania.

Radu Moraru: Practic şi la Braşov ar fi trebuit să fie vorba de o investiţie, deocamdată este în stand-by.

Teodor Baconschi: Da. Acum, vedeţi, între şefii de state membre ale UE întâlnirile au loc periodic, la Bruxelles, la Consiliile Europene. Vizitele bilaterale s-au rărit, pentru că toată lumea este ocupată, pentru că Europa trece printr-o transformare şi pentru că miniştri din guvernele statelor membre, la rândul lor, se întâlnesc în consilii sectoriale şi pregătesc agenda Consiliilor Europene.

Radu Moraru: Şi cred că s-a şi renunţat la coregrafiile care erau pe vremuri, acele vizite de stat, cu fanfară, cu…

Teodor Baconschi: Da. Aţi văzut, şi când a venit, în 2008, preşedintele Nicolas Sarkozy la Bucureşti, tot aşa, imediat s-au făcut speculaţii, de ce nu stă într-o vizită de stat de vreo două, trei zile aşa. Nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, globe-trotter, se ducea, vizita planeta ţară cu ţară şi petrecea luni de zile în străinătate. Şefii de stat au treabă acasă.

Radu Moraru: Dar avem presă la Bucureşti, sau cum s-o fi numind ea, care spunea de fapt de faptul că nu avem relaţii foarte bune la nivel de şefi de stat, că ar fi relaţii îngheţate, complicate şi că, în general, vizitele au fost mai degrabă forţate de evenimente, cum a fost summit-ul, cum a fost această vizită a dnei Merkel.

Teodor Baconschi: Acum, cine se uită cu bună credinţă la agenda externă a României, în ultimii cinci, şase ani, să spunem, de când domnul preşedinte Traian Băsescu conduce, constituţional, partea de politică externă, relaţiile noastre cu celelalte state, oricine poate vedea că au avut loc sute de vizite, sute de contacte, o mulţime de evenimente multilaterale fără precedent. Totuşi să găzduieşti la Bucureşti un summit NATO înseamnă să îţi vină tot Occidentul, tot ce înseamnă…

Radu Moraru: … lumea bună…

Teodor Baconschi: … lumea bună, din SUA până în vecinătatea noastră, la tine acasă. Astea sunt semnale că Bucureştiul este o capitală, că este pe hartă, că are o importanţă nu numai regională, recunoscută ca atare. Am avut Sommet-ul Francofoniei, iarăşi peste 50 de şefi de state şi de guverne, aici.

Radu Moraru: Dar, fără să ne umflăm în pene, contăm sau nu contăm? Adică, nu ştiu, suntem şi noi o Polonie măcar mai mică sau suntem aşa o Albanie a UE, cam cum suntem văzuţi?

Teodor Baconschi: Contăm – atât cât producem, atât cât putem să ne proiectăm forţa. Sunt nişte indicatori care până la urmă…

Radu Moraru: Adică vine din forţa economică?

Teodor Baconschi: Bineînţeles. De îndată ce PIB-ul nostru a crescut de patru ori în ultimii zece, doisprezece ani, am ieşit din situaţia tristă de aproape insolvenţă în care ne aflam la sfârşitul anilor ’90. Asta s-a cuplat cu integrarea şi cu un plus de vizibilitate în UE.

Radu Moraru: Adică, v-aş întreba, dumneavoastră, ca ministru de externe, aveţi o activitate despre care, să zicem, presa poate nu este atât de interesată, dar aveţi multe întâlniri despre care poate nu am aflat până acum, când vă întâlniţi cu alţi miniştri de externe, nu ştiu, cu ambasadori, care este imaginea lor despre noi? Sigur ştiu despre Logan, că este un succes aproape mai mult decât european.

Teodor Baconschi: Şi doamna Merkel a pomenit, pentru că prima lor de casare…

Radu Moraru: Cred că regretă că nu a fost investiţia lor şi a fost a Renault.

Teodor Baconschi: Da. Nu, noi avem câteva poveşti de succes. Sigur că am intrat ultimii, suntem departe de media comunitară, de asta avem nevoie de bani europeni, de mai buna absorbţie a fondurilor europene. Asta este problema critică în România următorilor doi, trei ani. Pentru că nu există o modalitate mai directă de a ieşi din criza economică. Însă ţara noastră este, vă spun sigur asta, sunt bine plasat ca să o afirm, mult mai bine văzută de străinii care o vizitează decât de noi înşine. Noi am reuşit să ne creăm o imagine proastă despre noi înşine în primul rând, trăim într-o societate dezbinată, care pendulează între fudulie şi amărăciunea ultimă că suntem într-adevăr la coada cozilor şi nu ne vom îmbunătăţi în niciun caz scorul.

Radu Moraru: La nivel de … naţională, că toţi cei care se uită la televizor, să ştiţi, când ies de la televizor, toţi au nişte maşini cum foarte mulţi nu au în Germania, toţi au un nivel de trai senzaţional şi, de fapt, îi doare în spatele gării de situaţia, să zicem, a celor oropsiţi.

Teodor Baconschi: Da. Dacă preiau diplomatic ce spuneţi, falşii patrioţi o duc cel mai bine în România, da.

Radu Moraru: Bun. Asta probabil că ştiţi mai bine decât mine, că vine din tradiţia noastră.

Teodor Baconschi: Care tradiţie?

Radu Moraru: Adică tot secolul trecut, dacă îl citim pe Caragiale, dacă îl citim chiar pe Eminescu, înainte de…

Teodor Baconschi: Dar vedeţi că l-aţi pomenit singur şi pe Eminescu. Nu trebuie să se petreacă chiar totul sub semnul lui Nenea Iancu. A fost genial, a surprins satiric o situaţie comică în vremea lui, se punea pe picioare o burghezie românească şi ea, mai ales în provincie, de câte ori imita Parisul, era caraghioasă. Dar asta nu înseamnă că nu avem şi alte repere în cultura naţională, în tradiţia noastră, că nu avem motive să stăm drepţi, să avem sentimentul demnităţii naţionale.

Radu Moraru: Dar de unde să ne luăm mentalitatea asta de învingător? Unii au încercat cu dacii, alţii au încercat cu business-ul, alţii au încercat cu Ştefan cel Mare şi cu rezistenţa noastră eroică la întâlnirea dintre imperiile care îşi puteau permite să ne facă zob, dar nu s-a întâmplat acest lucru. De unde să ne luăm forţa asta să ne construim o mentalitate de învingători? Că văd că vreţi să apelaţi la acest model.

Teodor Baconschi: Avem destule argumente în istoria noastră, care nu a fost un şir de înfrângeri, nici un şir de victorii, ca istoria oricărei naţiuni. Că avem totodată orgoliul legitim al faptului că am ieşit dintr-o groapă, de undeva din zona Coreea de Nord, poate, şi în douăzeci de ani am trecut de partea bună a istoriei, în cea mai onorabilă familie geopolitică şi avem cel puţin… Pentru că important este că faci parte din trenul de mare viteză. Chiar dacă eşti la ultimele vagoane, locomotiva merge cu aceeaşi viteză pe şine. Deci avem, prin însuşi faptul că am depăşit o condiţie geopolitică şi ne-am obţinut alt statut, care deschide şi generaţiei de faţă şi următoarelor o nouă istorie, este clar.

Radu Moraru: Da, aparent noi jucăm în echipa câştigătoare, aşa se vede, cel puţin o pot constata marile puteri ale lumii.

Teodor Baconschi: Da.

Radu Moraru: Dar cum ne comportăm în această echipă pare că parcă jucăm împotriva noastră.

Teodor Baconschi: Jucăm, cel mai adesea, este o stare de război civil în România, toată lumea detestă pe toată lumea, toată lumea încearcă să minimalizeze ce face celălalt. Moralmente stăm într-adevăr prost şi trebuie să ieşim din această stare, pentru că, dacă vrem mai mult orgoliu naţional justificat, trebuie să ieşim din criză, să contribuim prin mult mai multă muncă serioasă şi poate mai puţină vorbărie la creşterea PIB. Şi, mai ales, trebuie să generăm un alt fel de a face politică, pentru că enorme energii de capital social, de competenţe sunt risipite din ciocnirea asta permanentă, în general pe platourile de televiziune, între actorii politici, care sunt acolo pentru că au mai primit nişte voturi, dar le-au primit pentru a se ocupa de binele comun, de binele public, de soarta acestei naţiuni. Cu un asemenea mandat pe umeri ar trebui să trăncăneşti mai puţin şi să strângi elitele acestei ţări, care există într-o albie, pentru a putea să canalizezi energiile astea risipite în polemici, în conflicte, în scandaluri, în tot felul de…

Radu Moraru: Aţi spus foarte bine, că, de fapt, toată energia pare, şi asta este trist pentru o naţiune, să se consume la televizor. Nu cred că se consumă aceeaşi cantitate sau măcar jumătate undeva unde ar trebui să se consume, adică: Parlament, comisii parlamentare, chiar întâlniri în cârciumă, chiar şi pe astea le accept, în care membri din diferite partide se întâlnesc pentru a armoniza un interes naţional comun. Aceste lucruri lipsesc. Putem să evoluăm de aici ca naţie, dacă toată curgerea şi umoarea o dăm la televizor?

Teodor Baconschi: Nu numai că nu vom evolua, dar ne vom adânci şi în starea asta de depresie colectivă, în care din păcate ne aflăm. Nu vom mai avea motive de mândrie naţională. O să începem să ne dispreţuim pe noi înşine. Şi, când nu te respecţi pe tine însuţi, nu te respectă nici ceilalţi, se simte chestiunea asta. Deci, la nivelul psihologiei colective, trebuie să facem o cotitură majoră, să începem practic un alt ciclu politic.

Radu Moraru: V-am auzit, cred că nici un ministru de externe de până acum nu a vorbit atât de mult de mediul economic. În general, probabil că nu a fost cazul; fiind criza mondială şi situaţia în care ne aflăm, probabil că se impune. Vă întreb însă, sunteţi ministru de externe, poate că nu sunteţi cel mai bun economist din lume, dar nu puteţi să nu observaţi că România nu are pachete investiţionale pregătite. De exemplu: ştim, China are 300 de miliarde, de miliarde de dolari. Deci au la bani… Nu am văzut un pachet economic să spun: domnule, China, pentru tine am pregătit un pachet de 50 de miliarde de euro de investit, că ştim că ai bani, nu vii pentru un proiect de două milioane de euro. Germania, care este o forţă: avem pentru tine pregătit… Deci pentru marile puteri nu avem o ofertă din aia, când te duci în Turcia, toate vitrinele sunt pline de produse pe care ştii că le poţi cumpăra, mai scumpe, mai ieftine. Noi de ce nu avem această vitrină pentru marile puteri?

Teodor Baconschi: În economia românească s-au produs transformări structurale imposibil de neglijat. Toate marile companii franceze, italiene, spaniole, germane, britanice, americane lucrează în România, sunt instalate. Corupţia opreşte investiţiile străine directe, pentru că marile grupuri, cum să spun, dacă vine EADS, de pildă, care este un concern de 6 state europene, atât de mare încât divizia Airbus este doar o căsuţă din EADS. Au parte de elicoptere, parte de tehnică militară etc. Oamenii ăştia nu dau şpagă, socotesc că fac investiţii şi tu trebuie să fii mulţumit că la tine se vor face nişte unităţi de producţie sau de asamblare sau de…

Radu Moraru: Locuri de muncă.

Teodor Baconschi: La fel s-a întâmplat cu toate marile concerne. Ce credeţi că… A mers la loterie cu chestia asta. Marile grupuri s-au strecurat în România, nu au avut…, a fost una pe faţă, una pe dos. Trebuie totuşi să ducem la capăt… E foarte mult de lucru, recunosc.

Radu Moraru: Dar de ce nu putem după 20 de ani? De exemplu, în guvern să vă întâlniţi şi să spuneţi: domnule, hai să pregătim, uite, să spunem că autostrăzile… Vă dau exemplu Polonia. Polonia face 800 de km de autostradă în doi ani şi jumătate.

Teodor Baconschi: Cu China.

Radu Moraru: Cu cine? Cu China. Podurile le facem cu nu ştiu cine. Tunelurile le facem cu habar nu am. Norvegia e traversată, are mai multe tuneluri decât autostrăzi. De ce nu facem genul ăsta de pragmatism…, de ce nu avem acest pragmatism?

Teodor Baconschi: Noi, şi la bine, şi la rău, am dat vina pe Europa. Ne cere Europa, nu ne lasă Europa.

Radu Moraru: Nu ne lasă cu China sau cu americanii sau…

Teodor Baconschi: În acelaşi timp, cum spuneţi, există exemplul din Polonia, dar China…, Turcia a construit în Maroc ş.a.m.d., toată lumea în mişcarea asta de globalizare pune capitalul competenţă, resurse umane în şantiere…

Radu Moraru: Adică nu avem restricţii să ne sune Obama să spună: vă rog eu frumos, mai uşor cu unii, lăsaţi-ne pe noi…

Teodor Baconschi: Sunt probleme, mă rog, e o inerţie, practic e o ruşine naţională că în 20 de ani nu am făcut o autostradă care să străbată România în diagonală, să zicem, de la Nord-Vest la Sud-Est. Dar o s-o facem, sunt bucăţi în construcţie, guvernul ăsta a făcut nişte zeci de kilometri buni, e puţin, trebuie să accelerăm acest lucru, mai ales că sunt fonduri europene. Intri pe infrastructură critică rutieră, ai pârghii financiare europene, însă e şi o chestiune clasică de voinţă politică, care ştiţi că de cele mai multe ori ascunde ceva dubios: e sau nu e.

Radu Moraru: Mă uitam ce s-a discutat. Am făcut un rezumat ce s-a discutat în ultimii doi ani în Parlamentul României sau la televizor. Nu am avut o dezbatere, domnul ministru despre, domnule, cu cine să facem autostrăzi. Toate dezbaterile sunt puerile, din punctul meu de vedere, legate de nişte…

Teodor Baconschi: Au fost şi probleme juridice, de pildă, legate de lentoarea cu care se fac la noi, se pot face exproprierile. În momentul în care, ştiţi deja istoria, o ştiu şi telespectatorii noştri…

Radu Moraru: E adevărat, dar de ce nu se strânge aici până la urmă PSD, PDL, cu toată lumea…

Teodor Baconschi: Se dă zvonul că trece pe acolo autostrada, speculatorii cumpără în speranţa că vor fi răscumpăraţi cu de zece ori mai mult decât au dat pe terenul de lângă viitoarea autostradă. Deci sunt probleme, dar sigur nu-mi arog aici nici o competenţă, nu vreau să ies din…

Radu Moraru: Dar sunt lucruri probabil despre care toţi străinii vă spun.

Teodor Baconschi: Le discutăm, dacă vreţi, dar ca, mă rog, cetăţeni care nu au o autostradă după 20 de ani, mă rog, te poţi duce totuşi la mare, până una-alta, pe autostradă.

Radu Moraru: Ca să închidem cu Angela Merkel, a fost o vizită bună, constructivă sau a plecat supărată, trântind uşa, spunând că nu mai vrea să audă de România? Că am auzit de Johannis Klaus…, că a lansat Mugurel Surupăceanu, un parlamentar român de…, parcă e la PSD, spunând că de fapt Angela Merkel ar fi fost dezamăgită că nu e Klaus Johannis prim-ministru al României. Aveţi vreo informaţie legată de vreun reproş?

Teodor Baconschi: Şeful executivului dintr-o ţară de importanţa Germaniei nu se ocupă de bursa zvonurilor şi a propunerilor de prim-ministru dintr-o altă ţară europeană. Deci astea sunt pure speculaţii, le închidem imediat, trecem zâmbind mai departe. Nu, dânsa a plecat foarte mulţumită, că doar am condus-o şi ştiu foarte bine că mi-a spus că a fost o vizită substanţială, că de aici începe un nou capitol, că avem o serie de probleme de rezolvat, dar că ne vor sprijini şi în problematica Schengen, şi în… Domnul preşedinte bunăoară, în discuţia cu doamna cancelar Merkel, a solicitat asistenţă germană pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Şi dânsa a promis că ne va trimite o echipă.

Radu Moraru: Aştia sunt buni nemţii, ăştia se mişcă.

Teodor Baconschi: Sunt buni, dar şi dânsa recunoştea că doar, deşi s-a născut în Germania Occidentală, a trăit printr-o împrejurare biografică în fosta RDG şi recunoştea că au avut probleme cu absorbţia fondurilor europene, cu fostul RDG după unire, unde, la fel, capacitatea autorităţilor locale de a scrie proiecte eligibile, de a merge pe toată filiera administrativă era limitată.

Radu Moraru: Având în vedere subiectul din partea a treia, nu ştiu dacă ştiţi, “Naşul” periodic încearcă să vină cu ultimele noutăţi din medicina care poate salva vieţi. Germania are o mare problemă şi v-o semnalez, poate în viitoarele discuţii bilaterale o puteţi aborda. Germania, din pricina faptului că atât de bine au lucrat prevenţia medicală, ei nu mai au pacienţi. Deci nemţii nu se mai îmbolnăvesc cum se îmbolnăveau acum 20 de ani. Sigur că pentru Germania este foarte bine, dar e şi o mare problemă. Doamna Merkel va trebui în perioada următoare de 6 luni să închidă foarte multe spitale nemţeşti care au aparatură de vârf. Şi mă gândeam cum suntem noi, aşa, poate, poate facem un contract cu doamna Merkel şi putem să oferim medicină de vârf, adică doamna nu mai închide să-şi creeze probleme de şomaj ş.a.m.d., noi trimitem medici români să lucreze în acele spitale pentru pacienţi români, iar pacientul român în cazuri complicate unde nu facem faţă, şi nu facem faţă, să avem această trimitere în exterior externalizare, să zicem a problemei numărul 1 în România, problema sănătăţii. Măcar o parte. Nu credeţi că am putea să obţinem un deal mai bun acum, că doamna, decât să închidă spitale, să lase în şomaj, să piardă în alegeri puncte, s-ar putea să accepte un preţ mai bun pentru România.

Teodor Baconschi: E o ipoteză de lucru interesantă, nu ştiu dacă e fezabilă, trebuie să vorbiţi cu domnul ministru Cseke pentru treaba asta.

Radu Moraru: E adevărat, dar ţine mai degrabă de serviciu de externalizare…, un ministru de externe poate…

Teodor Baconschi: Eu ce pot să vă spun este că trebuie să ducem măsurile astea, oricât de dure, până la capăt, să ieşim din recesiune, să creştem, să reformăm inclusiv acest domeniu, astfel încât medicii români să nu mai plece pe capete cum se întâmplă acum. E unul dintre cele mai păguboase exoduri profesionale şi trebuie să-l oprim, pentru că ei sunt gardienii sănătăţii publice în această ţară. Şi, dacă îi formăm pentru ca piaţa muncii europene să-i absoarbă, nu e în regulă, trebuie să facem…

Radu Moraru: Dar nici nu-i putem opri, credeţi-mă, zilnic pleacă.

Teodor Baconschi: Nu-i putem opri, îi putem înţelege şi nu-i putem opri şi îi putem înţelege în acest moment. Dar, asta spun…

Radu Moraru: Dar poate, plecând în Germania, de exemplu, ei de fapt vor servi tot pacientul român, ceea ce poate să fie…

Teodor Baconschi: Da, pentru că o parte dintre pacienţii români se tratează deja în străinătate.

Radu Moraru: E adevărat. Dar cei care au, să zicem, o situaţie mai bună financiar, din punct de vedere financiar, pe când, dacă statele încheie un acord, şi vă dau doar un singur exemplu, un spital din România întreţinerea lui costă de 3, 4, 5 ori mai mult decât un spital din Germania. Din motive deja ştiute de toată lumea. De la cât se fură până la cât costă întreţinerea, că e centrala aia făcută de Ceauşescu în 1960, nu au mai renovat-o. Luăm o scurtă pauză, dar aş vrea să citesc înainte de pauză din prefaţa cărţii pe care a-ţi lansat-o chiar astăzi sau ieri.

Teodor Baconschi: Mâine, probabil…

Radu Moraru: Mâine, cum ar veni, dar să zicem că suntem privilegiaţi. Luăm o pauză publicitară. Am revenit, suntem în direct. Teodor Baconschi vrea să lanseze o platformă populară, unii spun că este de dreapta, alţii spun că vrea să dea o identitate, alta în PDL, considerat de multe ori un partid mai degrabă de stânga decât un partid popular, el făcând parte din familia popular europeană. Ce vreţi de fapt să faceţi în PDL, mai ales acum, când pare că sunt foarte multe tabere în PDL, sunt foarte multe platforme? Cum v-a venit această idee şi dacă ea este benefică, în primul rând pentru momentele acestea?

Teodor Baconschi: Să ştiţi că speculaţiile despre taberele care se bat în PDL sunt foarte puţin fondate. Este un partid care încasează, guvernează în timp de criză, şi-a asumat nişte măsuri care evident sunt nepopulare, chiar dacă sunt trecătoare, chiar dacă sunt necesare, chiar dacă nu puteau fi evitate, dacă vrem să însănătoşim economia, să punem disciplină fiscală într-un haos, să evităm căderea în prăpastie, aşa cum s-a întâmplat cu ţări nu prea departe de noi, mai ales că noi nu avem plasa de protecţie a eurozonei, deocamdată. Deci un astfel de partid încasează, intră într-o anumită derută şi bineînţeles că îşi pune problema căderii în sondaje, a costurilor politice pe care le plăteşte. Am văzut că aţi pus pe burtieră acolo: “ce surpriză”. Nu pregătesc nicio surpriză, este o chestiune de bun-simţ. Este un partid care la origine era o disidenţă a grupului neocomunist care a condus România până în ’96. Avea oameni buni cu care a pornit la drum, dar care erau un fel de stângă social-democrată. S-a produs o alunecare, o glisare ideologică spre centru-dreapta, în aproape 20 de ani. A vorbi în cazul acesta de fariseism doctrinar, de întoarcerea hainei pe dos de pe o zi pe alta este exagerat. S-a produs pur şi simplu într-o organizaţie politică vie o mişcare menită să reflecte şi evoluţia electoratului din România, pentru că de îndată ce a început să se închege o clasă de mijloc, românii au virat treptat spre dreapta.

Radu Moraru: Dar credeţi că aveţi electorat din clasa de mijloc? Aveţi studii pe zona aceasta? Credeţi că PDL a fost adus la putere de o clasă de mijloc?

Teodor Baconschi: Deocamdată am făcut un rezumat istoric. Fapt este că, pe acest fond, Partidul Democrat a intrat în Partidul Popular European, după aceea a preluat o aripă liberală, deci tot substanţă de dreapta, şi la ora actuală este într-adevăr obligat să se ancoreze doctrinar, să genereze politici publice legate de nişte valori asumate, pentru că de aceea facem aceste distincţii dreapta-stânga, pentru că nu definim binele comun la fel. Sigur, şi stânga are legitimitatea ei, are electoratul ei, are viziunea ei despre Europa, are proiectul ei de societate, îl aşteptăm, aşa cum aşteptăm şi la dreapta nişte dezvoltări. Pe de altă parte, PD-L este coada unei comete politice, Traian Băsescu, de ani de zile s-a hrănit din charisma, succesul electoral şi personalitatea politică a preşedintelui. La acest moment trebuie oprit declinul, lansat un proces de dezbatere internă, pentru clarificarea doctrinară a partidului, şi în acelaşi timp deschis un mare şantier de reformă instituţională, statutară, care să permită cuplarea PDL ca principală forţă de centru-dreapta cu electoratul lui natural. Asta înseamnă electoratul din oraşele mari, înseamnă clasă de mijloc, înseamnă profesiuni liberale, înseamnă întreprinzătorii mici şi mijlocii, înseamnă în mare măsură românii din diaspora, care iarăşi…

Radu Moraru: Aici este ideea. Nu o fi clasa noastră de mijloc mai degrabă în Spania, Italia, decât în România? Că în România, dacă este, este tare obosită, deja gâfâie.

Teodor Baconschi: Este obosită pentru că pe ea se pune sarcina cea mai grea şi pentru că nu prea există dialog între elitele politice în general şi reprezentanţii acestor români care au creat o întreprindere, ştiu să o conducă, au evitat un faliment în pofida crizei şi aşteaptă dialog pe teme economico-financiare şi pe politici din această sferă şi cu guvernul, şi cu partidele politice, bineînţeles, cu partidele politice de dreapta în primul rând, pentru că ele sunt cele care susţin într-adevăr economia privată. Deci este un mare şantier, care este necesar, aşa cum reformăm, încercăm şi am angajat deja în atâtea domenii – astăzi s-a discutat în guvern asumarea răspunderii pe legea educaţiei. Atât am plimbat-o de colo, colo, că nu mai reformam, deşi suntem în procesul Bologna de câţiva ani, nu mai reformam instrumentul de renaştere adevărată a naţiunii române, care este o educaţie modernă, orientată pe abilităţi şi competenţe, nu pe memorizare…

Radu Moraru: Acum ce este, o rupere a pisicii, hai să vedem ce se întâmplă? Nu este riscant? Dacă spuneţi că este o chestiune bună, aruncaţi această minge iarăşi într-o decizie a politicii balcanice.

Teodor Baconschi: De ce ziceţi asta?

Radu Moraru: Mă gândesc că poate se supără unii în parlament acum, că nu ştiu ce se întâmplă după aplicarea asta, nu or veni unii, unii pleacă sau chiulesc, alţii vin şi cade guvernul cu tot cu legea. Este a doua oară.

Teodor Baconschi: Când majoritatea este strânsă, coeziunea politică a grupurilor este mai mare, să ştiţi, decât când ai o majoritate relaxată, unde toată lumea se gândeşte „lasă, că vine vecinul”. Aici toată lumea se mobilizează.

Radu Moraru: Dar când aţi lansat această idee la început, spre dezbatere publică, mulţi s-au întrebat: sunteţi omul lui Blaga, sunteţi omul lui Băsescu, sunteţi împotriva lui Valeriu Stoica, omul care a venit cu o platformă de orientare liberală?

Teodor Baconschi: Domnule Moraru, este o insultă pentru cineva liber la cap şi la suflet să se prezinte drept „omul lui…”. Eşti cel mult, ca creştin, omul lui Dumnezeu, omul…

Radu Moraru: Ştiu, dar în România, credeţi-mă că întotdeauna este Matrioşka, este principiul acela…

Teodor Baconschi: Matrioşka, da. Nu am studiat la Moscova, am studiat la Paris. Nu am genul acesta de pasiune, să mă plimbe cineva printr-o lesă invizibilă. Nu asta este problema. Cu Valeriu Stoica, un doctrinar liberal, un politician de anvergură şi un om extrem de fin şi de simpatic, am o prietenie personală şi un dialog politic deja cât se poate de fluent. Cu Vasile Blaga, cu care m-am întâlnit venind la emisiunea dumneavoastră, pentru că tocmai fusese invitatul lui Robert Turcescu, am cea mai fluentă şi amicală relaţie. A spus, cu stilul lui scurt şi precis, că sprijină proiectul creştin-democrat în PDL…

Radu Moraru: … spunând şi că participă la…, vrea să candideze la şefia PDL, în cazul în care aceste lupte dintre tabere se aspresc.

Teodor Baconschi: Aşa. De cine mai aveam… De preşedintele Traian Băsescu, da, am dezvoltat o loialitate normală faţă de o mare personalitate politică, care, cu toate greşelile sau limitările, a fost de un fair-play extraordinar în relaţia noastră personală. În acelaşi timp, nu poţi să fii politician sau cetăţean într-o democraţie europeană şi să nu ai un respect, indiferent de opţiunile tale politice, faţă de cel care a fost ales de o majoritate de români şeful statului. Deci acestea sunt chestiuni care…

Radu Moraru: Dar în România eşti mai cool cu cât îl înjuri pe şeful statului în fel şi chip. Dacă poţi să îi spui beţiv, dacă poţi să îi spui toate apelativele posibile…

Teodor Baconschi: Domnule Moraru, asta vă spuneam în prima parte a discuţiei, dacă te respecţi pe tine însuţi, te respectă şi ceilalţi şi, pe cât îi respecţi pe ceilalţi, pe atâta primeşti respectul lor. Este un dezastru pentru un individ să se exprime public aşa cum aţi citat şi bineînţeles…

Radu Moraru: Am citat din declaraţii publice.

Teodor Baconschi: … avem o colecţie jalnică de asemenea excese, nu numai verbale. Dar asta spun: noi vrem altă politică. Sunt exponentul…

Radu Moraru: Dar credeţi, asta vreau să vă întreb, ca discurs public, de când aţi intrat în politică şi, bineînţeles, şi înainte, fiind ambasador…

Teodor Baconschi: De-abia am intrat. Dar în politică, mental, cu ce am scris, sunt de 20 de ani.

Radu Moraru: E clar că aveţi alt discurs faţă de stilul, nu ştiu, Cozmâncă, stilul primilor 20 de ani. Credeţi că România poate să facă saltul la tipul ăsta de discurs, repet, indiferent dacă e stânga sau dreapta? M-am uitat, de exemplu, la Victor Ponta, aici, în emisiune, şi nu-l recunoaştem. Era într-adevăr un lider politic puternic, care avea un discurs, avea idei, avea argumente. S-a ridicat la tablă să deseneze. Când îl vedeam pe Victor Ponta în alte părţi, să-l omorâm, să tăbărâm, să ne mascăm, să… Adică, întrebarea mea este dacă…

Teodor Baconschi: E inutil să cităm nume şi să… Ce credeţi despre? Ce credeţi despre?

Radu Moraru: Nu, vă întreb dacă e timpul să facem saltul ăsta şi dacă avem cu cine?

Teodor Baconschi: E timpul. Un politician e zero dacă minte. Ştie şi el că minte, se vede pe faţa lui dacă minte. Tot cameleonismul politic de tranziţie trebuie scos pe făraş. Suntem, pur şi simplu, în situaţia de a aduce în politică adevăratele competenţe din toate domeniile şi eu asta am să fac: n-am să încetez să invit oamenii să nu se mai… Competenţele, cei mai buni români, cel mai bine pregătiţi, de la cizmar la veterinar, de la inginer la specialistul în nanotehnologie, să se implice politic. Nu înseamnă neapărat să devii membru al unui partid sau să antamezi o carieră politică, dar nu poţi să faci politică din patru în patru ani. Cei 60% dintre românii care nu mai votează, pentru că sunt dezgustaţi, prea dezamăgiţi, însinguraţi, nu mai speră. Oamenii ăştia nu pot fi cumpăraţi cu găleţi la vot. Degeaba. Sunt evoluaţi, au călătorit, au maşină, au casă, au un cont în bancă…

Radu Moraru: Au rate. Au business-uri.

Teodor Baconschi: Au şi rate. Şi eu am rate. Eu sunt clasa de mijloc, tipică. Şi eu am rate pentru o nouă casă. OK. Oamenii ăştia au acumulat experienţă şi expertiză şi nimeni n-o foloseşte în politică, pentru că partidele sunt închise. Eu sper ca partidul în care am intrat şi în care cred şi care, şi prin contribuţia mea, va avea cu siguranţă un destin foarte bun, va fi primul care va seta agenda publică a acestei înnoiri a întregului establishment politic. E nevoie de asta. Românii nu se limitează la categoriile sociale mai defavorizate, există acest main stream, calea de mijloc a societăţii, care e şira spinării pentru economia reală, care conţine oameni dornici să aibă un alt fel de interlocutor şi mai ales să fie ascultaţi, dar nu ascultaţi cu compasiune, ascultaţi ca voci care pot contribui la o politică dedicată binelui comun.

Radu Moraru: Mă gândesc să vă sprijin cu o informaţie pe care poate o aveţi, poate nu. Să ştiţi că, dacă luăm pensionarii, de exemplu, sau categoriile defavorizate, pot să vă spun astăzi, după 20 de ani de experienţă cu public, noi lucrăm toată ziua cu publicul, 80% nu gândesc cu burta sau cu stomacul sau cu sticla de alcool. Este o imagine falsă propagată în aceşti ani. Adică, sunt 20% din aceste categorii, da, OK, care există în toată lumea, adică nu trebuie să ne facem iluzii, dar nu cred că trebuie să mai continuăm cu discursul adresat stomacului, burţii, pântecului, nu ştiu, neuronului care vrea alcool toată ziua.

Teodor Baconschi: Nu. Şi printre pensionari, bunăoară, există o elită. Acolo, îmbătrânim, dacă ne dă Dumnezeu zile, şi ieşim la pensie. Bun. Printre ei se află foşti oameni din elitele profesionale care şi-au păstrat competenţele…

Radu Moraru: Care au fost chiar elite.

Teodor Baconschi: Absolut.

Radu Moraru: Pe vremea lui Ceauşescu erau elite. Nu ieşeai inginer şef sau inginer dacă erai cu pile.

Teodor Baconschi: Reconstituirea elitelor, adică a celor mai buni şi bine pregătiţi români, pentru că ei sunt şi cei care iubesc în mod inteligent această ţară, îi cunosc trecutul, tradiţia, cultura, îi înţeleg potenţialul, o pun pe hartă, o situează într-un context regional, european, global. De oamenii deştepţi avem nevoie peste tot în politică. Trebuie să generăm, încet-încet, o ieşire din această amorţeală civică. Nu mai votez, nu mă mai interesează, toţi sunt la fel. Ni s-au băgat în cap chestiile astea. Nu sunt toţi la fel şi o vom demonstra.

Radu Moraru: Dar, în naivitatea mea, 20 de ani de când fac presă, am crezut de multe ori în oameni, în discursurile lor, în ideile lor şi am luat ţeapă şi cred că, asemenea mie, mulţi concetăţeni. Poate nu 100%, dar am fost dezamăgiţi de faptul că era, ştiţi cum, nema putirinţă. Întrebarea firească pe care toţi, sunt convins, telespectatorii noştri şi-o pun acum este aşa: domnule, îmi place Baconschi; vorbeşte, are idei, face, drege, iată, vine cu un proiect. Dar de ce sa cred că poate să reuşească? Cum mă convinge că va reuşi?

Teodor Baconschi: Pentru că toţi suntem o parte a problemei şi o parte a soluţiei. Adică, evident că, dacă laşi pe un om care optează pentru viaţa politică directă singur, nu îl asculţi, nu îl urmăreşti, nu îl susţii prin propria ta angajare, evident că rămânem cu ce am avut. În acelaşi timp, e o greşeală să spunem că tot ce s-a vânturat prin politică în ultimii 20 de ani a fost prost, a fost fals şi a avut efecte dezastruoase.

Radu Moraru: Da, aveţi aici un alibi foarte bun: nu eram unde suntem azi, dacă era chiar aşa.

Teodor Baconschi: Evident, adică totuşi trebuie să regăsim şi nuanţele, gândim în alb-negru, numai în opoziţii radicale… În loc să ai competitori politici pentru cel mai bun proiect de societate, ai duşmani care trebuie desfiinţaţi. Trebuie să ieşim din sălbăticia asta, să disciplinăm viaţa politică, pentru că totul e politic. Totul se învârte în jurul politicii şi politica este mediul unde rezonează interesele fiecărei persoane dintr-o societate şi dintr-o comunitate.

Radu Moraru: Despre ţigani, ce putem vorbi? Suntem la final. Am văzut că şi doamna Merkel a făcut, s-a pronunţat asupra acestui subiect… N-a legat România de problemele pe care ţiganii, romii le creează, acolo unde le creează; nu le creează toţi. Cred că toată Europa, off the record, înţelege şi dificultatea Parisului atunci când are această problemă vizibilă pe stradă, cu agresivitate de multe ori spre maxim… Bun. Care e totuşi, discursul, să zicem, rotund în chestiunea asta?

Teodor Baconschi: Astăzi am vorbit cu domnul secretar de stat Mocanu, care în numele guvernului român a preluat, integrează toate măsurile din ministere pentru ca Parisul să înţeleagă că ne mişcăm, facem în sfârşit ceva. Va trebui să prezentăm foarte curând câteva proiecte-pilot duse la capăt, apropo de diferite comunităţi cu populaţie roma. Eu, problema, am spus asta, n-ai cum s-o rezolvi în trei zile, pentru că e de trei secole. Ea e conştientizată. S-a depăşit într-un fel faza în care statele membre joacă ping-pong cu chestiunea asta…

Radu Moraru: Şi ne mai şi arată cu degetul…

Teodor Baconschi: Dar e clar că nu putem spune: nu e problema noastră, să o preia alţii şi eventual să ne lase în pace, că noi avem altele de făcut.

Radu Moraru: Dar se înţelege că este o problemă europeană?

Teodor Baconschi: Este o problemă europeană, dar este nevoie de coordonare între guverne, autorităţi locale, Comisia Europeană, dar mie mi-e teamă că exagerăm un pic cu dimensiunea europeană a problemei pentru a nu ne face tema.

Radu Moraru: Adică hai să nu mai închidem ochii, avem şi noi o problemă, dar…

Teodor Baconschi: Am făcut o foaie de parcurs, un plan de acţiune, nu? Hai să-l ducem la capăt. Suntem specialişti în lucruri neterminate.

Radu Moraru: Din ce aţi înţeles, ne vom plasa până la urmă europenii nouă această găluşcă fierbinte sau vom avea un sprijin şi din partea Germaniei, şi din partea Franţei?

Teodor Baconschi: Vom avea acest sprijin, dar nu în ideea că alţii trebuie să ne rezolve problemele, adică trebuie să facem şi noi, şi slovacii, şi bulgarii, şi ungurii…, în ţările foste comuniste, mai puţin dezvoltate, de unde pleacă spre Occident aceste fluxuri, trebuie să facem într-adevăr efortul de a ne da seama că se pierde un potenţial uman, profesional, că, dacă aceşti oameni intră într-un ciclu de şcolarizare complet, îi obţinem ca părţi…

Radu Moraru: Ca un câştig…

Teodor Baconschi: Ca un câştig pentru societate.

Radu Moraru: De final: lansaţi mâine această platformă sub…

Teodor Baconschi: Fundaţia Creştin Democrată… Am creat o fundaţie cu acest nume clar, Fundaţia Creştin Democrată, vom lucra şi cu Institutul de Studii Populare, care este think tank-ul oficial al PD-L, şi cu Fundaţia “Konrad Adenauer”, care este antena celui mai mare partid creştin-democrat din Europa, cel german, CDU, şi acesta este un laborator de doctrină, în acelaşi timp un multiplicator de mesaje pentru a descrie un nou proiect politic pentru România în orizontul 2020. Am o mulţime de prieteni mai tineri şcoliţi şi iubitori de România, care s-au angajat, dând şi ei exemplu că vor să facă altceva. Primirea în PDL până acum a proiectului ca atare este foarte bună, am testat-o şi local, la Iaşi, bunăoară, şi la centru, în conducere…

Radu Moraru: Iar mâine, la Ateneul Român, la 19:30, ce o să fie?

Teodor Baconschi: O să fie o ceremonie publică de lansare a acestei fundaţii creştin-democrate…

Radu Moraru: Deci botezul…

Teodor Baconschi: Botezul, să zicem.

Radu Moraru: …că tot suntem la “Naşul”.

Teodor Baconschi: Şi am invitat acolo crema mediului de afaceri, politicienii, bineînţeles colegii din PDL, din guvern.

Radu Moraru: Înţeleg că sunt 800 de invitaţi.

Teodor Baconschi: Am strâns într-o bază de date persoanele care contează, pentru că toţi trebuie să punem umărul la o nouă Românie, nu doar o fundaţie.

Radu Moraru: Sunt foarte curios ce participare va fi, pentru că asta va spune multe despre preocuparea societăţii, cum spuneaţi, nu trebuie să laşi oamenii singuri, că atunci ei nu vor reuşi. Vă doresc succes, vă doresc să aveţi şi forţa să rezistaţi în această mlaştină în care aţi intrat, politica românească, există utilaje speciale care…

Teodor Baconschi: …de asanare…

Radu Moraru: …trebuie să nenorocească, să dea în cap fiecărui om care intră în această mlaştină, dar nu pot să nu vă întreb de final despre privilegiul pe care l-aţi avut de a-l cunoaşte pe Papa Ioan Paul al II-lea, un lider al acestei lumi din toate punctele de vedere, probabil că ceva aţi învăţat de la el sau aţi furat din… Nu ştiu… Ce aţi luat de la el, ce v-a plăcut foarte mult sau ce vă ajută moştenirea, să zicem, a acelei întâlniri?

Teodor Baconschi: Mi-a plăcut cel mai mult principiul speranţei la Ioan Paul al II-lea. Dacă te gândeşti unde era, într-o părticică sinistră a gulagului comunist, şi unde a ajuns, să dărâme moral comunismul după ce a fost numit Papă, îţi dai seama că destinul este o chestie care ne depăşeşte, de departe, că poţi să vezi la urmă ce seminţe poartă destinul fiecăruia şi că speranţa este cel mai bun fertilizator pentru un destin reuşit.

Radu Moraru: Vă mulţumesc.

BONUS: Teodor Baconschi despre intrarea in PDL.

Un comentariu despre „“Un politician e zero dacă minte”: Teodor Baconschi la B1TV

  1. Felicitari! Un discurs deosebit si o abordare cu totul novatoare de care societatea romaneasca avea nevoie. Drumul urmat, sigur nu va fi usor, dar la capatul sau se va dovedi ca eforturile au meritat. Numai urari de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>