Teodor Baconschi: Interviu NewsIn (13 martie)

de FCD

| 0 Comentarii

NewsIn: Aţi votat pentru noul statut al PDL, fără criteriile de etică propuse de “reformatorii” Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu. De ce v-aţi desolidarizat de ei, după ce iniţial salutaserăţi într-un comunicat de presă şi în mai multe interviuri iniţiativa lor?

Teodor Baconschi: În continuare sunt de acord cu includerea unor principii de integritate în statutul şi practica partidului nostru, dar ca să putem reuşi acest lucru, trebuie să fim realişti şi pragmatici. PDL este un partid care a parcurs drumul de douăzeci de ani al tranziţiei, adunând în structurile sale oameni cu mentalităţi şi interese diferite, cu metode de lucru diferite iar acest fapt nu poate fi ignorat.
Cred că o acţiune progresivă poate avea mai mult succes decât o poziţionare care să producă din start o polarizare ireductibilă.
Tocmai din această cauză nu mi s-a părut deloc corect şi nici productiv felul în care au vorbit unii colegi de-ai noştri despre Monica Macovei şi Cristian Preda, folosind exact acelaşi ton şi limbaj ca adversarii noştri politici. Asta înseamnă pur şi simplu să acreditezi o viziune despre anumite lucruri care nu are nicio legătură cu realitatea. Ei au adus în partid un aer proaspăt binevenit, iar eu nu sunt dintre cei care cred doar în eficienţa oamenilor care ştiu “cum merge treaba”, ci consider că o doză de ingenuitate e foarte sănătoasă pentru orice organizaţie care se mişcă în spaţiul social.
La fel, nici poziţia domnului Preda faţă de premierul Emil Boc nu mi s-a părut fair-play. Nu poţi spune despre un om care, cu maximă responsabilitate, şi-a pus cariera politică în joc pentru susţinerea unor reforme mai mult decât necesare, că e terminat şi că trebuie să plece, mai ales atunci când tu nu ai o echipă solidă și nu pui un proiect substanţial în loc. Nu este elegant şi nici productiv din punct de vedere politic.
NewsIn: Totuşi, nu vi se pare că v-aţi îndepărtat de grupul celor trei?
Teodor Baconschi: Eu am spus în repetate rânduri că sunt în mare măsură de acord cu modificările din statut în privinţa criteriilor de integritate și că doresc să lucrăm împreună pentru un proiect comun. Aveam în vedere o soluţie onestă, negociată mai întâi între noi, cei relativ recent intrați în PDL, apoi discutată și cu liderii mai vechi ai partidului, pentru a crea o masă critică care să promoveze ideile de reformă. Era nevoie de un demers corect, fără jocuri politicianiste, care să urmărească reformarea partidului nostru și nu promovarea propriei persoane. Era nevoie de construcție, nu de lovituri de imagine.
Lucrurile din păcate n-au stat așa. După ce domnul Preda a vorbit despre potenţialul reformator pe care îl au diferite personalităţi din PDL, brusc a restrâns tot demersul reformist la grupul celor trei, iar Sever Voinescu s-a rezumat să vorbească despre redactarea unei moţiuni liberal-conservatoare, deși era cunoscută orientarea mea creștin-democrată. Mai mult, Cristian Preda a declarat foarte ferm că numele membrilor guvernului Boc nu au ce căuta pe moțiunea celor trei. Deci ei m-au exclus, după care mi-au reproșat că nu-i susțin. În fond, cei trei au acționat nesolidar cu colegii din PDL și cu mine. Nu cred că proiectul reformării PDL are de câștigat de pe urma acestui timp de practică politică egoistă. Dacă vom continua pe acest drum, o să compromitem însăși ideea de reformare a partidelor, cu consecințe dezastruoase pentru viața noastră politică.
NewsIn: Cristian Preda a spus că preferă să piardă 200 de primari cu probleme, dar să câștige 200.000 de voturi.
Teodor Baconschi: Găsesc această afirmație nedelicată și profund nerealistă. Am avut ocazia să cunosc multe filiale ale PDL. Am întâlnit primari vrednici, oameni care lucrează în folosul comunității. Am văzut ce s-a făcut la Cluj, la Alba Iulia, la Târgu Mureș sau la Brașov: sunt orașe care au reînviat. Cine conduce o instituție — ca decan, ca primar sau ca ministru — știe că e oricând pasibil de a fi dat în judecată. Asta nu înseamnă că a doua zi trebuie să fie proscris. Firește, cei găsiți vinovați prin hotărâre judecătorească definitivă trebuie să plece, iar partidul nu se cuvine să facă zid în jurul lor.
Aș mai adăuga ceva: în 2012, PDL va câștiga voturi inclusiv datorită popularității unor primari de ispravă. Până să se vadă roadele bune ale acestei guvernări, oamenii apreciază ce s-a făcut în orașul sau satul lor. Sutele de mii de voturi nu sunt așadar independente de popularitatea primarilor.
NewsIn: Cum rămâne până la urmă cu reforma în PDL?
Teodor Baconschi: Sunt pentru reforma PDL fără nici o rezervă. Trebuie să ne schimbăm criteriile de recrutare și promovare. Avem nevoie nu doar de un discurs pro-reformist mai consistent, ci și de mai multă coerență în acțiunea politică. În același timp, nu este firesc să ne tot punem între noi ștampile de reformist, fals reformist și anti-reformist. Conjunctura actuală nu cere soluţii care să ţină de o logică maniheistă. Poţi spune despre Emil Boc sau Daniel Funeriu că nu sunt oameni deschişi la schimbare, oameni care să dea înapoi de la reforme? Raluca Turcan sau Sulfina Barbu vi se par persoane încremenite în viziuni depăşite?
De altfel, să ştiţi că sunt totuşi lucruri foarte importante care s-au schimbat în actualul statut şi care au trecut neobservate pentru presă şi, implicit, pentru simpatizanţii noştri. Spre exemplu condamnarea penală devine motiv de excludere, indiferent de funcția pe care o ocupi în partid. Mai mult, a fost adoptată o prevedere care spune că nu poate fi membru al partidului nostru o persoană căreia i s-a stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă calitatea de colaborator al Securităţii.
NewsIn: Cum comentați în acest sens situația din USL după verdictul dat în cazul lui Dan Voiculescu?
Teodor Baconschi: Poziţia USL nu este deloc surprinzătoare. Pentru PSD, ca şi pentru cei de la PC, calitatea de colaborator al Securităţii cred că este chiar o valoare, pentru că le certifică faptul că o anumită persoană are un portofoliu de “abilităţi” pe care ei le apreciază. În schimb, oportunismul lui Crin Antonescu mi se pare incalificabil, pentru că târăşte Partidul Naţional Liberal într-o zonă a indistincţiei. USL a devenit un fel de adunătură despre care poţi avea o singură certitudine: este foarte stridentă.

reporter Luminița Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>