Teodor Baconschi la RFI despre creștin-democrație și unificarea dreptei

de FCD

| 0 Comentarii

11.10.2011, RFI

Luca Niculescu: Ultimele minute ale acestei discuţii cu domnul Teodor Baconschi, ministru de externe, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal. Se vorbeşte despre o coagulare a forţelor de dreapta. Aveţi fundaţia dumneavoastră, Fundaţia Creştin Democrată. Cum merge?

Teodor Baconschi: Am publicat o broşură la un de activitate, am încheiat două acorduri cu cele mai importante fundaţii politice creştin-democrate din Germania, “Hanns-Seidel” şi “Konrad Adenauer”. Vom angaja un program şi mai ambiţios pentru anul viitor. Deocamdată, folosesc fundaţia atât pentru dialogul cu societatea civilă şi mediile corporatiste, cât şi pentru consolidarea acestui filon creştin-democrat in interiorul PDL. Cred în continuare că trecem printr-o criză mai cu seamă morală şi că am văzut deopotrivă care sunt limitele turbocapitalismului şi cele ale statului asistenţialist. Am văzut la ce pericole ne expune populismul iresponsabil şi cred că, din acest punct de vedere, un partid cu o dominantă populară creştin-democrată va putea face media între aceste patologii, între aceste derapaje de pe stânga şi pe extrema dreaptă, oferind, într-adevăr, clasei de mijloc un proiect reformator şi modernizator cât mai bun.

Luca Niculescu: Dar nu este singură fundaţia dumneavoastră. Am văzut că a mai apărut un proiect al domnului Mihai Neamţu – “Noua republică”. Nu ştiu încă prea bine dacă va fi un partid, dacă va fi o mişcare civică. Tocmai, cum vedeţi această coagulare a forţelor de dreapta şi există forţe de dreapta suficiente ca să se coaguleze în ceva sau întâi facem forma, şi apoi creăm fondul?

Teodor Baconschi: Astăzi, forma e conţinutul pentru că trăim într-o dictatură media, dar trebuie să vedem cum putem generaliza dialogul cu românii activi, deci, cu românii competenţi, cu românii harnici, cu românii care au o agendă şi care vor un vehicul politic în care această agendă să fie literă de lege. Este necesară această resuscitare a spiritului civic. Nu e nevoie neapărat ca toţi actorii economici, sociali, profesionali să se înscrie într-un partid politic, dar e clar că avem nevoie de o dreaptă coagulată, organizată, în priză civică şi capabilă să reprezinte interesele obiective ale clasei de mijloc de la politici fiscale, industriale, economice până la politică externă.

Luca Niculescu: Teodor Baconschi, ministru de externe, vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa în această emisiune.

Teodor Baconschi: Vă mulţumesc şi eu. Salutări ascultătorilor noştri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>