Simpozionul Statul și Biserica, parteneri în asistența socio-medicală

de FCD

| 2 Comentarii

Fundația Creștin-Democrată organizează la Sighișoara

conferința “Statul și Biserica, parteneri în asistența socio-medicală”

 

Fundația Creștin-Democrată, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, Filantropia Ortodoxă Sighișoara și Lukas Spital-Laslea organizează între 20-21 ianuarie o conferință pe tema parteneriatului Stat-Biserică în oferta de asistență socio-medicală.

“Prin această conferință, Fundația Creștin-Democrată doreşte să contribuie la rezolvarea frământărilor din ultima perioadă pe marginea sistemului de sănătate”, a declarat în deschiderea lucrărilor Teodor Baconschi.

Președintele Fundației Creștin-Democrate a insistat asupra nevoii de a introduce transparența în colectarea și cheltuirea contribuțiilor de sănătate, și de a evalua costurile reale ale serviciilor medicale. Sistemul de sănătate trebuie să se ghideze după principiul subsidiarității, care implică descentralizarea și diversificarea actorilor prin creșterea ponderii sistemului privat și a Bisericii ca furnizori de servicii de sănătate.

“Nu trebuie să descurajăm competiția: monopolurile sunt o sursă de corupție, risipă, stagnare. Nu putem cere doar Statului să se ocupe de tot ce înseamnă suferința umană. Dar Statul nu are dreptul să renunțe la obligația înscrisă în Constituție de a furniza servicii medicale de bază tuturor cetățenilor. Indiferent de bogăție, suntem egali în fața bolii; suntem oameni, iar umanitatea noastră trebuie salvată cu orice preț”, a conchis Teodor Baconschi.

La sesiunea de deschidere a conferinței au mai intervenit Holger Dix, directorul Fundației Konrad Adenauer-România, dr. Dorin Florea, primar al municipiului Târgu Mureș, Nicolae Ivășchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Pr. Ovidiu Dan, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Sighișoara, dr. Petru Oprean, directorul spitalului Lukas, prof. dr. Mircea Chiorean, specialist în medicină preventivă.

În cele două zile ale dezbaterii vor fi organizate ateliere pe următoarele teme: “Armonizarea legislativă în sectorul asistenţei socio-medicale, în practică şi pe viu”, “Actorii privaţi şi bisericeşti în arena asistenţei sociale. Cum gestionăm diversitatea?”, “Biserica în calitate de furnizor de servicii. Limitări şi implicaţii” şi “Plus-valoarea Parteneriatului Stat-Biserică”.

La conferință participă peste 30 de reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, ai Bisericii și ai profesiei medicale.

2 comentarii despre „Simpozionul Statul și Biserica, parteneri în asistența socio-medicală

  1. TOATE BUNE SI FRUMOASE IN CE FACETI DAR CRED CA DOAR SFANTUL PARINTE SI BISERICA ROMANO-CATOLICA POT FACE EUROPA CRESTINA SI DOAR EUROPA CRESTINA POATE SA FIE EUROPA UNITA , IAR NUMAI EUROPA UNITA POATE AJUTA CRESTINISMUL IN LUME DEOARECE TEMELIA CRESTINISMULUI ESTE IN EUROPA.FARA EUROPA CRESTINA NU VA FI NICIODATA EUROPA UNITA SI CRESTINISMUL IN LUME VA DISPARE.
    TREBUIE SA INCERCAM !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>