Seminarul mediului, schimbărilor climatice, energiei: energiile regenerabile si conservarea mediului

de FCD

| 0 Comentarii

În aceste zile, reprezentanți ai Fundației Creștin-Democrate participă la „Seminarul mediului, schimbărilor climatice, energiei: energiile regenerabile si conservarea mediului”  organizat de Fundația Konrad Adenauer și Institutul de Studii Populare. Evenimentul se desfășoara la Moeciul de Sus- Bran, în perioada 24-26 Februarie 2012

Discuțiile propun teme legate de evoluția omului în raport cu stadiul actual al naturii, poluarea, energiile alternative, energii regenerabile, strategii de investiții, interferența politicului și a mediului non-guvernamental în susținerea sau împiedicarea unor proiecte de mediu.

Dezbaterile se conturează în jurul câtorva întrebări de fond: ne confruntăm cu adevărat cu schimbari climatice sau asistam la desfasurarea unor fenomene meteorologice extreme, cauzate de activitatea omului? Poate fi evitată sau nu poluarea? Este sau nu o soluție utilizarea energiilor regenerabile pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice?

Prof. dr. Florin Căldăraru (Universitatea Ecologică București) a abordat problema schimbărilor climatice dintr-o perspectivă științifică. Pe de o parte, din punctul de vedere al cercetătorilor, nu există, cel puțin la nivel oficial, date exacte asupra rezervelor de energie (petrol, gaze naturale) ale Terrei. Pe de altă parte, nici procedura de obținere a echipamentelor necesare industriei energiei alternative (panouri fotovoltaice, parcuri eoliene) nu este simplă, acestea fiind, la bază, obținute printr-un proces chimic cu un nivel ridicat de poluare. Descurajatoare este și dimensiunea financiară a acestor elemente de baza. Așadar, se pune problema dacă rezultatul obținut în urma utilizării unei surse de energie alternativă va compensa efectul poluant al proceselor de realizare a componentelor.

Directorul KAS, Dr. Holger Dix, a subliniat schimbarea mentalului colectiv al societății germane în ceea ce priveste relația om-mediu-economie. Vocea societății civile, reflectată de atitudinea elitei politice, asigură un simț al responsabilității individuale asupra dezvoltării unei vieți sănătoase. Dacă în anii anteriori foarte puțini luau în considerare ideea economisirii energiei, astăzi, tot mai mulți europeni au început să fie adepții acestui trend ecologist, fiind mult mai atenți la consumul zilnic de curent, cu preferințe pentru mașini cu propulsie hibridă (diesel-electrice), reciclare și centrale fotovoltaice.

Un alt punct de vedere care a trezit dezbateri aprinse a fost problema politizarii ecologiei. Thomas Kleininger, directorul ISP, a subliniat nevoia implicării oamenilor politici în sfera cercetărilor pe teme de energie alternativă. Nu puține sunt exemplele de mari proiecte științifice, blocate sau abandonate prin comandă politică, întrucât perspectiva renunțării la nivel global la sursele de petrol și gaz afecta direct marii jucători implicați de scena internațională.

La discuții au mai luat parte specialiști din sfera instituțională și non-guvernamentala: Simona Seceanu, de la Agenția pentru Protecția Mediului București, Ioan Ghergheș, Președintele executiv al Asociatiei Române de Mediu.

Prin acest seminar se încearcă căutarea unor răspunsuri la întrebări precum: există cu adevărat nevoie de energii regenerabile pentru că nu avem altă perspectivă sau pentru că exista o directivă politică în acest sens? Ce primeaza: interesul economic sau calitatea vietii cetățeanului? Este alinierea la directivele europene pe probleme de mediu o prioritate pentru Romania de astăzi?

Aspectul susținut de către toți participanții la această sesiune este importanța dialogului între politicieni, societatea civilă și cercetători. Dialogul este singura cale prin care putem reface încrederea  în societatea noastră, putem corela opiniile cetățenilor cu posibilitațile guvernanților și cu datele esențiale ale specialiștilor în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>