Multă sănătate!

de Teodor Baconschi

| 5 Comentarii

Un proverb franțuzesc spune că “un om informat face cât doi”. Am reținut două articole despre Legea sănătății, care confirmă această spusă (Cristian Câmpeanu, în România liberă, și Vlad Mixich, pe Hotnews). Ambii comentatori reinventează bunul simț atât de absent din orice dezbatere publică de la noi. Au citit Legea, ceea ce majoritatea păreriștilor n-a binevoit. I-au listat punctele tari și pe cele slabe. Au cerut rescrierea textului pe baza unei discuții transparente, la care să participe societatea civilă și cea medicală.

Legea sănătății vizează binele comun. E absurdă, prin urmare, politizarea subiectului. Nu avem de-a face, în acest caz, cu o temă de (pre)campanie. E vorba despre calitatea vieții fiecăruia și a tuturor. În ce mă privește, susțin reforma sistemului de sănătate publică, dar nu pe grabă și sub presiunea străzii, ci în ritmul adecvat unei asemenea transformări structurale. Știu că, până la urmă, noua Lege a sănătății va fi doar o formulă de compromis (pentru că mulți actori profită de actualul sistem și nu-și doresc spargerea atâtor monopoluri lucrative). Asta nu înseamnă că trebuie să ne mulțumim cu starea prezentă. Ce se poate ameliora, cu datele și resursele existente, vom căuta să aflăm prin conferința dedicată legislației medicale pe care Fundația Creștin-Democrată o va organiza la Sighișoara, vinerea și sâmbăta viitoare (20-21 ianuarie; mai multe detalii în curând pe acest site). Tema principală a dezbaterii va fi principiul subsidiarității și rolul actorilor privați, inclusiv al Bisericii, în sistemul de sănătate.

5 comentarii despre „Multă sănătate!

 1. “Susțin reforma sistemului de sănătate publică, dar nu pe grabă și sub presiunea străzii, ci în ritmul adecvat unei asemenea transformări structurale.”
  Pai tocmai asta este ideea, daca nu era “presiunea strazii” legea ar fi fost aprobata “pe graba” si NU in “ritmul adecvat”. Abea acum si tocmai datorita presiunii strazii legea va lua cursul normal al dezbaterilor in ritmul adecvat de care vorbiti, asa ca sa nu ne facem ca nu pricepem cum stau lucrurile.

 2. Despre ce discutam?
  Legea sanatatii TREBUIE sa apara, dar NUMAI atunci cand reprezentantii MS , Colegiul Mediilor , CNAS si reprezentantii medicilor vor reusi sa se puna de acord cu “pachetul de baza” al serviciilor medicale.
  D-nul Baconschi este un erudit care , cred eu nu a fost inteles de masele care nu sunt f informate si a fost sacrificat.
  Am trecut de perioada cand se hotara soarta cetatii in strada!
  D-nul Arafat, este pentru mine o ‘ciudatenie’, pentru ca nu-l stiam ca abdica atat de repede de la un ideal , nu se lasa batut cuuna cu doua si…”unde scuipi, nu lingi”!
  Eu, cinstita sa fiu, ma gandeam-urmarind mintile luminate din toata clasa noastra politica,- ca d-nul Baconschi ar avea si prestanta si deschiderea si MINTEA unui PRESEDINTE !

 3. o solutie romaneasca la manifestatii;sa se identific-e totii participantii;sa li se acorde pensii de revolutionar,insa pensii decente mai ridicatte la tineret;dar si pensionarii care participa,in special cei din bucuresti,de la intercontinental,sali se mareasca pensia;vrem
  si noi o pensie mai decenta,vrem o masina mai smechera,vrem si noi sa mergem l a barcelona,cum ati fost si Dv sa vedem si noi luptele de taur.mitica.

 4. Violeta Turnea Incantat la culme de protestele celor din strada si de posibila cadere a lui Basescu CRIN ANTONESCU a aparut pe postul unei televiziuni convingandu-ne de actiunea lui si probabil a unora din partidul din care face parte ,in convergenta cu revendicarile noastre.Cerem alegeri anticipate,spunea acesta.Doamne,cat curaj ,cat tupeu,cata nepasare de suferinta noastra,Suntem obositi de atat politica si vorbe in vant.Rezultatele spun totul.Ce poate face USL din NIMICUL ramas?.Ce face USL-ul in urma alegerilor si a castigului presupus? Se va apara de mostenirea lasata de Basescu si de scuzemia care le va intuneca mintile,va actiona cu aparitiile zgomotoase fara ,manipulandu-ne,vrajindu-ne,fara solutii concrete,fara pensii,fara locuri de munca ,fara….fara sistem de sanatate gen RAED ARAFAT.Nimeni nu va mai crede o iota.Lasati vrajeala si indemnul la schimbare,lasati comisiile prezidentiale,lasati celula de criza ,aratati practic ce puteti face din pozitia in care sunteti acum,aplicati strategia pe care ati pregatit-o acum cand avem nevoie,DEMONSTRATI si apoi cereti-ne sa va alegem.

 5. Se mai fac si simulari de revolutie.primavara araba 1012 trebuie sa ne prinda cat de cat antrenati.numai ca,evenimentele or sa ia alta alura decat isi imagieaza cei saraci cu duhul,
  mitica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>