Theodor Paleologu

Eseist, diplomat, om politic.

S-a născut la București, în familia scriitorului Alexandru Paleologu. A absolvit liceul german din orașul natal, după care a studiat la Sorbona și la École Normale Supérieure, în Franța. După studii liceale la Colegiul Henri IV din Paris (1992-1994), a fost stagiar la École Normale Supérieure (Paris) (1996-2001); a obținut o diplomă de studii aprofundate în filosofie, 1998, la Universitatea Paris I Sorbonne. În 2001, a obținut doctoratul în științe politice la École des Hautes Études en Sciences Sociales și de la Universitatea München.

A fost lector la Boston College în 1999 și 2000). A devenit apoi profesor asistent și director de program la Colegiul European de Arte Liberale de la Berlin. A fost “post-doctoral fellow” la Universitatea Notre-Dame, Institutul Erasmus (2001-2002) și laUniversitatea Harvard (2002-2003), fiind și visiting professor la Deep Springs College în SUA, în perioada mai-iunie 2003.

Din 2005 a devenit ambasador al României la Copenhaga, și ulterior la Reykjavík, dar a renunțat la diplomație pentru a candida la alegerile legislative din 2008 din România din partea PD-L. În urma acestui scrutin, a devenit deputat de București în Parlamentul României și ministru al culturii în guvernul Emil Boc.

Volume originale

  • Despre conservatism, în volumul “Nostalgia Europei”, coordonat de Cristian Bădiliță și Tudorel Urian (Ed. Polirom, Iași, 2003);
  • Joseph de Maistre sau bunul simț ca paradox, postfață la antologia “Joseph de Maistre, Providență și istorie” (Ed. Anastasia, București, 1998).
  • Sous l’oeil du Grand Inquisiteur– katékhon ou Antéchrist? Contribution à la théologie politique (Editions du cerf, Paris, Collection „Passages“).
  • De la Marx la stenograme (Ed. Curtea Veche, București, 2005).