Legea parteneriatului public-privat. Interviu cu senatorul Sorin Fodoreanu

de Mihail Neamțu

| 0 Comentarii


Întrebarea 1. Stăm de vorbă cu Domnul senator Sorin Fodoreanu, care împreună cu doamna Ministru Anca Boagiu au avut o inițiativă legislativă cu privire la parteneriatul public privat. Iată că astăzi, domnule senator, această lege a fost promulgată, vă rog să ne spuneți în ce constă această inițiativă legislativă?

Întrebarea 2. Domnule senator Fodoreanu aș vrea să vă întreb: care sunt beneficiile societății aduse de această lege având în vedere contextul crizei economice și instituționale în care ne aflăm?

Întrebarea 3.În ce domenii își găsește aplicabilitatea această lege?

Întrebarea 4. Dar până acum – acest lucru nu era posibil? (privatul să vină cu echipa managerială)

Întrebarea 5.O ultimă întrebare: vă rog să precizați care ar fi componenta de dreapta a acestei legi?

Sinteza raspunsurilor senatorului Sorin Fodoreanu:

Relațiile dintre stat și privat se pot realiza în trei feluri, și anume prin intermediul achizițiilor publice (1), al concesiunii (2) și al parteneriatului public – privat (3), mecanism prin care se creează o relație directă între stat și partenerul privat – practic se creează o societate comercială comună. Aceste noi societăți comerciale vor putea beneficia de un aparat de manageri din sectorul privat (majoritari – până în prezent statul avea veto asupra tuturor deciziilor), ceea ce s-ar putea traduce prin: eficacitate, profit și îndeplinirea tuturor obiectivelor în beneficiul sistemului public.

În condițiile în care statul nu are bani pentru a face investiții publice, legea 178/2010 încurajează dezvoltarea mai multor proiecte de interes public, local sau național în parteneriat cu investitori privați.

Practic, putem afirma faptul că această lege simplifică relația dintre stat și privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>