Legea Capitalei

de Mihail Neamțu

| 1 Comentariu

Legea Capitalei

La 21 martie 2011 a avut loc o dezbatere-consultare, organizată de FCD și găzduită de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, pe Legea Capitalei, aflată în dezbatere publică. Dezbaterea a fost moderată de dl.dr.Teodor Baconschi, Ministru de Externe al României, și i-a avut drept intervenienți pe prof.dr.arh.Augustin Ioan (coordonator al unui proiect de cercetare CNCSIS/IDEI cu tema Identitatea orașului românesc contemporan), arh.Teodor Frolu și dl.deputat Toader Paleologu, fost ministru al culturii.

În sală au fost prezenți reprezentanți ai câtorva ONG-uri preocupate de destinul captalei României (OAR București, ATU, Asociația pnentru Urbanism Pledant), cadre didactice și mulți studenți ai UAUIM, care au umplut până la refuz Sala Frescelor, Aula Magna a universității gazdă. Au fost de asemenea prezente personalități culturale și un numeros public nespecialist, dar pasionat de destinul orașului.

În urma discuțiilor pasionale, care s-au prelungit mult după încheierea prezentărilor, par a se fi desprins următoarele concluzii, care merită luate în discuție mai departe, cu scopul de a deveni parte din viitoarea lege, concluzii pe care FCD și le asumă:

Celelalte cinci sectoare, sau un număr de districte /comune periurbane cuprinzător, să delimiteze, după criteriul granițelor naturale ale cartierelor actuale, zone cu identitate urbană proprie și care să aibă, în interiorul lor, edificii ale administrației locale (sediu de primărie, sediu de administrație fiscală). În acest fel, criteriul desenării acestei structuri teritoriale noi nu trebuie să fie cel electoral, ci acela al viabilității sociale și economice al entității geo-administrative nou create.

De asemenea, în interiorul zonei de dezvoltare, orice lucrare publică și orice lucrare privată mai mare de 200 mp construiți desfășurați să se atribuie exclusiv prin concurs de arhitectură organizat în parteneriat cu OAR București, în conformitate cu normele UIA, separat de atribuirea lucrării rezultate din concurs prin licitație publică.

Din toate lucrările de restaurare și constrcuție noi, publice sau private, realizate în această  zonă centrală, 2% din valoarea totală a lucrării trebuie să meargă către lucrări de artă publică și ambientală urbană în perimetrul viitoarei clădiri. În acest fel, se are grijă nu doar de soarta actualelor monumente, dar se și crează potențialul de apariție a viitoarelor monumente de for public ale capitalei României.

BONUS

Un comentariu despre „Legea Capitalei

  1. Si intrebarea timpa Va doriti o arhitectura unitara? e o alta concluzie a acestei dezbateri, care numai dezbatere nu a fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>