Horia Damian

de Teodor Baconschi

| 0 Comentarii

Horia Damian, cel mai subtil și complex artist român din Franța ultimelor decenii, a trecut la cele veșnice. Născut în 1922, rămas în Occident în 1946, Horia Damian a fost unul dintre foarte rarii pictori români contemporani care, bucurându-se de libertatea creației, au devenit martori estetici privilegiați ai secolului 20.

Opera sa – monumentală prin dimensiuni, tehnică și anvergura spirituală – a fost expusă în cele mai de seamă galerii și muzee, de la New York și San Francisco, până la Frankfurt pe Main, Paris și București.

Horia Damian s-a bucurat de prietenia unor personalități de talia lui Dali, Fernand Léger sau Buñuel. Codul său metafizic include simbolurile majore ale creștinismului: poarta, misterul învierii, infinitul celest, devoțiunea mistică a cavalerului sau tensiunea dintre iubire și povara trupească.

A fost un om generos, un gânditor solitar și un mare român. Dumnezeu să-l odihnească în pacea sa fără de sfârșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>