IMM-urile: model de dezvoltare pentru România

de FCD

| 0 Comentarii

În 28 martie 2012, a avut loc la Timișoara conferința Libertatea de a întreprinde: IMM-urile, un model de dezvoltare pentru România, organizată de Fundația Creștin-Democrată și Fundația Konrad Adenauer-România în colaborare cu Confindustria România și Fundația Farefuturo, sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene la București. Evenimentul a urmărit generarea unui dialog între decidenți politici și reprezentanți ai mediului de afaceri cu privire la politicile publice în măsură să încurajeze promovarea întreprinderilor mici și mijlocii ca principal motor de dezvoltare economică a României, precum și identificarea unor bune practici, pe baza experienței și succesului acestui sector în Italia.

În cuvântul său de deschidere, președintele Fundației Creștin-Democrate, Teodor Baconschi, a subliniat importanța macroeconomică covârșitoare a IMM-urilor din România, care reprezintă 99% din totalul firmelor din țară și antrenează două treimi din populația activă. Totodată, Teodor Baconschi a arătat că întreprinderile mici și mijlocii din România au fost serios afectate de criza economică, amintind că peste 300.000 de firme au fost închise în ultimii ani. “De aici rezultă urgența de a identifica politicile publice optime pentru sprijinirea IMM-urilor”, a spus președintele FCD. Referindu-se la modelul italian, el a evocat cele peste 6 milioane de întreprinderi mici și mijlocii, în mare parte familiale, ce asigură stabilitatea economică și flexibilitatea forței de muncă. Teodor Baconschi a explicat că o economie bazată pe IMM-uri constituie expresia subsidiarității, micile firme îndeplinind și o importantă funcție de ancore pentru comunitatea în care se află, unde generează locuri de muncă.

Președintele FCD a precizat că un model economic bazat pe întreprinderi mici și mijlocii puternice implică o mai mare independență de acțiune a antreprenorilor pe de o parte, iar pe de altă parte nu presupune eforturile financiare considerabile pe care statul trebuie să le depună în cazul dificultăților unor mari companii. “IMM-urile nu cer sprijin de la stat, spre deosebire de marile întreprinderi, pe care – după cum a arătat criza – la nevoie trebuie să le salveze guvernele, cu bani de la buget, într-un fel de socialism mascat. IMM-urile vor doar ca statul să le lase în pace.” În context, Teodor Baconschi a menționat că Partidul Popular European își propune să asume, la nivel programatic, obiectivul reducerii presiunii administrative a statului asupra IMM-urilor, venind astfel în întâmpinarea dorințelor întreprinzătorilor mici și mijlocii. “Acest mesaj l-am auzit și de la antreprenori pe plan local în cursul deplasărilor mele în teritoriu: există mulți oameni în România care nu așteaptă ca statul să le dea, ci doar să le ofere spațiul de manevră pentru a-și genera propria afacere. Antreprenorii constituie inima clasei de mijloc a oamenilor liberi și puternici”, a spus președintele Fundației Creștin-Democrate.

În intervenția sa, președintele Fundației Farefuturo, Adolfo Urso, a vorbit despre importanța capacității de inovație pentru succesul unui IMM, care să se poată dezvolta în timp într-o afacere de mare amploare. “Micii întreprinzătorii din Italia au înțeles acest lucru, iar prin extinderea piețelor de desfacere contribuie la globalizare”, a afirmat Adolfo Urso. Președintele Fundației Farefuturo a precizat că succesul IMM-urilor din Italia se datorează gradului înalt de autonomie locală. “În țara noastră mult timp nu a existat Statul, ci comunele, o Italie a primăriilor. Datorită capacității acestora de internaționalizare, IMM-urile italiene au ajuns să exporte mai mult decât cele din Franța sau Spania”, a explicat Adolfo Urso.

Ambasadorul Republicii Italiene în România, Mario Cospito, a reliefat nivelul excelent al relațiilor economice bilaterale, exprimându-și speranța că în 2012, nivelul schimburilor comerciale va atinge 12 miliarde de euro – cifră înregistrată în prezent de schimburile comerciale româno-germane. Ambasadorul italian a evidențiat nevoia ca IMM-urile să beneficieze de sprijin din partea statului. Mario Cospito a apreciat deschiderea autorităților din România pentru întreprinzătorii italieni mici și mijlocii, menționând în context crearea de către aceștia de noi locuri de muncă în comunitățile locale.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, a trecut în revistă proiectele instituției pe care o conduce ce au vizat sprijinirea sectorului IMM-urilor, subliniind capitolul dedicat acestora din Strategia de Dezvoltare a Județului Timiș, precum și investițiile în sprijinul antreprenorilor. Constantin Ostaficiuc a exemplificat în acest sens parcul industrial inaugurat de Consiliul Județean Timiș pentru IMM-uri. “Pentru anul 2013 pregătim o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri de la Consiliul Județean ca ajutor complementar la programul național”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Timiș. Constantin Ostaficiuc a menționat totodată și importanța parteneriatelor Consiliului Județean cu regiuni din Italia, Franța și Germania pentru promovarea activității IMM-urilor pe piețe externe.

Luca Serena, președintele Confindustria România, a subliniat în intervenția sa necesitatea unei complementarități între dezvoltarea IMM-urilor și a marilor companii. “Prea multe întreprinderi mici pot fi și o slăbiciune a sistemului. De aceea, propun pentru România o lege, ce există în Italia, care să favorizeze contractul de întreprindere, ce încurajează agregarea IMM-urilor”, a explicat Luca Serena. Președintele Confindustria România a argumentat în context că doar prin constituirea de rețele, IMM-urile pot rămâne competitive. Acestui punct de vedere i s-a raliat Sorina Plăcintă, vicepreședinte al Fundației Creștin-Democrate, care a arătat că IMM-urile din România pot face față concurenței doar prin asociere. De asemenea, Sorina Plăcintă a apreciat că instituțiile care oferă credite trebuie să își asume un rol mai activ în parteneriatul cu antreprenorii, inclusiv în momentele mai dificile. Vicepreședintele FCD a mai vorbit despre nevoia încurajării întreprinzătorilor tineri, precum și despre importanța reducerii birocrației și a creșterii predictibilității legislative și fiscale pe termen lung.

Sesiunea de deschidere a fost urmată de intervenții susținute de oameni de afaceri români și italieni, manageri ai unor companii de renume, care au discutat despre realitățile și perspectivele sectorului de IMM-uri în cele două țări. Dezbaterea a fost deschisă participanților din sală, care au avut ocazia să se angajeze într-un dialog antrenant cu toți vorbitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>