FCD a lansat la Cluj cursul “Diplomație și relații internaționale”

de FCD

| 0 Comentarii

Fundația Creștin-Democrată a lansat ieri, 7 mai, la hotelul City Plaza din Cluj, cursul “Diplomație și relații internaționale”, destinat tinerilor implicați politic și civic – studenți, masteranzi și doctoranzi ai universităților clujene. Programul, organizat în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel România, se înscrie în seria de acțiuni pentru tineri inițiate de FCD, însuflețite de credința că proiectul unei societăți moderne poate avea succes doar printr-o pedagogie de lungă durată, menită să consolideze noua elită politică și intelectuală.

Prelegerea inaugurală, intitulată “Arta de a negocia cu suveranii: diplomația veche și nouă”, a fost susținută de vicepreședintele Fundației Creștin-Democrate, Adrian Papahagi, care a urmărit să îi familiarizeze pe cei aproape 100 de participanți cu principalele provocări în activitatea diplomatică în contextul progresului tehnologic și al multiplicării actorilor angrenați în relațiile internaționale. În context, vicepreședintele FCD a arătat că o politică externă de succes este strâns legată de o politică internă vizionară, precum și de capacitatea diplomației de a valorifica potențialul geostrategic și cultural al României.

Pornind de la poziția României de stat cu resurse limitate, Adrian Papahagi a reliefat doi posibili vectori ai unei diplomații de succes. Pe de o parte, prin predictibilitatea și consecvența îndeplinirii angajamentelor euroatlantice, România a avut și are posibilitatea de a negocia parteneriate de succes cu principalii actori de pe scena globală. Pe de altă parte, racordarea la evoluțiile culturale europene oferă României posibilitatea de a se prezenta în fața publicului european cu forme de manifestare artistică în măsură să crească prestigiul țării. Această combinație de hard power și soft power constituie de fapt adevărata smart power.

Prezent la deschidere, directorul Fundației Hanns Seidel România, Klaus Sollfrank, a subliniat la rândul său importanța programului de cursuri pentru consolidarea valorilor democratice în societatea românească și rolul tinerilor în acest sens.

Seria de prelegeri va fi continuată de Mirel Bănică, cercetător al Academiei Române, care va vorbi despre rolul memoriei în relațiile internaționale.

Galerie Foto – aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>