George Butunoiu: Fără frică nimic nu merge

de FCD

| 0 Comentarii

In orice firma sau institutie, fie ea din Romania sau de aiurea, sunt cativa oameni constiinciosi care ar munci la fel in orice conditii. Ceilalti muncesc mai mult si mai bine de frica. Cum slabeste supravegherea, cum se duce si productivitatea pe apa sambetei, instantaneu.

Sigur, in discursurile publice se vorbeste numai despre motivare, niciodata despre frica. Insa a scoate in fata stimulentele, sau, dimpotriva, teama de a le pierde, de a nu mai primi recompense, mariri de salariu, avansari in cariera etc., inseamna a vorbi despre acelasi lucru, in fond. Si in tarile civilizate aceste mecanisme functioneaza la fel, desi mai subtil si de multe ori cu bataie indirecta: punitate sociala difuza, limitarea accesului la oportunitati, marginalizare etc. De aceea, autoreglementarea e o utopie frumoasa pentru Romania in acest moment, si va fi inca multa vreme de acum inainte. Fara un mecanism de dublu control, nimic nu poate functiona fara suspiciune in Romania in acest moment; nici macar la Biserica sau la Academia Romana, adica acolo unde ar trebui sa fie efluvii de moralitate.

Unde au dus autonomia locala, descentralizarea, achizitiile publice lasate la mana fiecarei institutii, autonomia universitara? Dar toate categoriile profesionale care functioneaza in regim de autoreglementare: magistratii, avocatii, notarii, farmacistii si multi altii? Cate dintre aceste Consilii Superioare, Asociatii, Autoritati sau ce mai sunt ele, nu au ajuns sau nu sunt pe cale de deveni adevarate sindicate mafiote? Fara o Justitie credibila si fara un sistem eficient de punitate sociala, nu poti lasa pe nimeni sa-si stabileasca singur regulile jocului si sa-si acorde siesi salarii, sporuri, beneficii si privilegii. Poate ca dupa vreo cinci ani de functionare ireprosabila si irevocabila a Justitiei se poate gandi cineva sa inceapa o introducere progresiva, treptata si foarte lenta, a autonomiei, autoguvernarii si autoreglementarii.

Daca vor avea posibilitatea sa munceasca mai putin si sa primeasca mai mult decat li se cuvine, sa foloseasca resursele institutiei in interes personal sau chiar sa fure, cei mai multi angajati o vor face, daca nu le e frica de consecinte. Cei cinstiti vor fi extrem de frustrati si de suparati si le va scadea productivitatea de inima rea. Insa supararea lor se va indrepta mult mai mult catre institutiile sau catre sistemul social care permite asa ceva, decat catre profitori si hoti. Studiile au aratat clar ca injustitia e mult mai greu de suportat decat greutatile, de orice fel ar fi ele, daca aceste greutati sunt distribuite uniform si suportate echitabil de catre toti membrii grupului sau societatii. Cu alte cuvinte, contrar aparentelor si chiar daca nu recunosc in public, oamenii prefera o frica echitabila si cu reguli clare absentei totale a punitatii.

George Butunoiu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>