DECLARAȚIE COMUNĂ – „Biserica si societatea. Fundamentele crestine ale activitatii medicale”

de FCD

| 0 Comentarii

In urma dezbaterilor din cadrul simpozionului „Biserica si societatea. Fundamentele crestine ale activitatii medicale” care a avut loc la Sighisoara in perioada 20 – 22 februarie 2013, a reiesit necesitatea elaborarii unei declaratii comune asumate de Filantropia, Caritas si Diaconia, declaratie al carei continut este redat in continuare:

DECLARAȚIE COMUNA

 

In fata suferintei, toti suntem egali. Diferentele confesionale dispar atunci cand isi fac loc suferinta si boala.

Colaborarea intre organizatiile reprezentative la nivelul asistentei socio-medicale – Filantropia, Caritas si Diaconia – organizatii afiliate Bisericilor nu inseamna disparitia identitatilor confesionale, ci valorificarea demnitatii umane pentru atingerea binelui comun.

Orice solutie la problemele medicale si sociale din Romania trebuie sa puna in centrul atentiei demnitatea umana si latura spirituala a asistentei medicale si sociale.

Bisericile si organizatiile acestora ofera solutii pentru alinarea suferintelor trupesti si sufletesti, avand o practica durabila in ceea ce priveste latura curativa, dar mai ales preventiva a asigurarii sanatatii.

Serviciile oferite de Biserici si de organizatiile acestora – Filantropia, Caritas si Diaconia – nu sunt cu nimic mai prejos decat cele oferite de ceilalti actori acreditati si asigura o valoare adaugata, data de principiul evanghelic al iubirii aproapelui. Din acest motiv, consultarea lor in elaborarea cadrului legislativ este mai mult decat necesara si trebuie sa imbrace forma unui dialog institutionalizat.

Bisericile si organizatiile acestora nu cer un statut privilegiat in calitate de furnizori de servicii socio-medicale. Este necesar ca drepturile celor aflati in suferinta sa fie respectate in orice imprejurare si resursele publice sa fie distribuite in folosul celor aflati in nevoie, temporar, pe durata suferintei.

Pe piata serviciilor socio-medicale orice tip de furnizor acreditat trebuie sa aiba acces liber. Dreptul la sanatate, garantat de Constitutie, include si dreptul de a alege liber furnizorii de servicii socio-medicale. Legislatia europeana asigura accesul neingradit la aceste servicii si trebuie respectata de catre toti actorii din domeniu, indiferent de natura lor, public sau privat.

Filantropia, Caritas si Diaconia sunt indreptatite sa adopte aceasta pozitie nu numai datorita experientei istorice si bunelor practici acumulate in timp, ci si mai ales pentru ca reprezinta vocea celor bolnavi, saraci, marginalizati, aflati in dificultate si care au nevoie de iubirea si intelegerea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>