Semnarea manifestului Platformei de centru-dreapta

| 3 Comentarii

Fundația Creștin-Democrată a găzduit miercuri, 29 august 2012, la ora 16:00, ceremonia de lansare a manifestului platformei politice de centru-dreapta.

Vasile Blaga (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (ICCD), Aurelian Pavelescu (PNȚCD), Mihail Neamțu (PNR) și Adrian Papahagi (FCD) au semnat documentul prin care forțele politice și civice pe care le reprezintă se unesc pentru a construi alternativa la forțele trecutului, regrupate în USL. Manifestul a fost ulterior semnat de membrii celor cinci formațiuni prezenți la eveniment și rămâne deschis spre semnare de către toți cei care se recunosc în principiile expuse.

În luările de poziție care au urmat semnării manifestului, liderii de centru-dreapta au subliniat necesitatea acestei alianțe, ale cărei principale scopuri sunt consolidarea statului de drept, garantarea independenței justiției și apărarea destinului european al României. Cei cinci au insistat asupra reformei clasei politice, pornind de la criterii stricte de integritate și de merit.

Redăm mai jos textul complet al manifestului.

 

MANIFEST

 

Destinul european al României a fost pus sub semnul întrebării

Domnia legii și democrația nu sunt niciodată definitiv câștigate.

La mai bine de două decenii de la prăbuşirea comunismului în România, forţele trecutului s-au coalizat împotriva statului de drept şi a justiţiei.

La peste jumătate de deceniu de la integrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, forțele trecutului ridică glasul, provocator şi iresponsabil, împotriva partenerilor noştri europeni şi americani.

Destinul național și euro-atlantic al României este pus sub semnul întrebării.

Niciodată, de la mineriade până azi, țara nu a avut o mai proastă imagine externă.

 

USL a generat o criză politică și a șubrezit instituțiile statului

Incapabilă să gestioneze criza economică, puterea de stânga a generat în plus o criză politică și instituțională.

În loc de „revoluţia bunului simţ” pe care o promitea, coaliția socialist-liberală a declanșat contrarevoluția bunului plac.

USL a subminat statul de drept, a schimbat regulile jocului democratic şi a șubrezit instituţiile statului.

Lipsită de program și viziune, stânga practică exclusiv discursul urii și propaganda minciunii.

Criza politică şi criza instituţională îşi au rădăcinile într-o profundă criză morală.

Binele comun este sacrificat pentru interese personale.

Oameni străini de interesul național, speriați de justiție, dependenți de imunități au recurs la sprijinul unor veritabile grupuri infracționale, cum au recunoscut chiar unii dintre ei.

 

Propunem societății românești o construcție de centru-dreapta

Forţele politice şi civice pe care le reprezentăm se unesc pentru a oferi o alternativă coerentă împotriva acestor amenințări.

Am ascultat glasul societății, am înțeles nemulțumirile și năzuințele cetățenilor români, am luat notă de exigențele partenerilor noștri occidentali, și suntem gata să ne asumăm imperativul acestui moment istoric.

Propunem societății românești o platformă politică articulată în jurul valorilor de centru-dreapta.

Vom coagula energiile reformatoare, vom reclădi încrederea în domnia legii şi în democraţie, vom reda speranța în viitorul României europene.

Suntem animați de orientările doctrinare ale dreptei populare europene, în pluralitatea sa de opțiuni creștin-democrate, conservatoare și liberale.

În centrul platformei se află o alianţă electorală între partide.

Aceasta este sprijinită de organizaţii neguvernamentale menite să capteze suflul civic de centru-dreapta existent la toate nivelurile societății românești.

Scopul nostru imediat este câștigarea alegerilor parlamentare.

Pe termen mediu și lung misiunea dreptei unite este consolidarea statului de drept, justiție pentru toți și prosperitate pentru fiecare.

 

Reforma clasei politice este premisa unui nou pact cu societatea

Știm că nu putem consolida statul fără a reforma clasa politică.

Am convenit să adoptăm un cod etic și de integritate comun, pentru un parlament curat.

Vom selecta candidații la alegerile parlamentare pe criterii de merit și integritate.

Vom elabora un program de guvernare comun.

Propunem concetățenilor noștri un proiect național și social bazat pe un nou pact politic.

Vom continua lupta împotriva corupției, oricâte costuri politice ar avea, inclusiv în propriile noastre rânduri.

Dorim un stat modern și european, solidar, nu asistențial, echitabil, nu egalitar; un stat suplu și funcțional – nici minimal, dar nici omniprezent.

Sprijinim munca, inițiativa, spiritul de întreprindere, pe care ne angajăm să le eliberăm de poveri birocratice și fiscale excesive.

Ne adresăm tuturor cetățenilor, și cu precădere clasei de mijloc.

Dorim să refacem corpul națiunii române, din care nu pot fi excluși samavolnic milioanele de cetățeni care trăiesc în afara granițelor.

Credem într-o politică externă coerentă și responsabilă, fără tensiuni artificiale în relațiile cu vecinii, cu partenerii europeni și euro-atlantici.

 

Vom clădi pe forțele vii ale societății

România are nevoie de o clasă politică europeană, de politicieni bine calificați profesional și decenți în comportament.

Politicienii trebuie să slujească binele comun, să se rupă o dată pentru totdeauna de interesele personale sau clientelare.

Clasa politică din România trebuie să se sprijine pe forțele vii ale societății, pe cei liberi și puternici, pentru a clădi prosperitatea și a face posibilă solidaritatea cu cei aflați în nevoi.

 

Facem apel la toți oamenii vrednici care se revendică de la principiile de centru-dreapta să vină alături de noi și să susțină această platformă.

Construcția noastră rămâne deschisă pentru partide, organizații și persoane care se recunosc în acest manifest.

 

România are suflet, România are destin național, România are viitor european!

 

București, 29 august 2012

Vasile Blaga (Partidul Democrat Liberal)

Aurelian Pavelescu (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat)

Mihail Neamțu (Partidul Noua Republică)

Mihai Răzvan Ungureanu (Inițiativa Civică de Centru-Dreapta)

Adrian Papahagi (Fundația Creștin-Democrată)

3 comentarii despre „Semnarea manifestului Platformei de centru-dreapta

 1. “Știm că nu putem consolida statul fără a reforma clasa politică ” – pai si cu macovei , basescu, videanu ,baconski si alti politruci manjiti cu necinstea ,ce faceti?
  “Am convenit să adoptăm un cod etic și de integritate comun, pentru un parlament curat.” -pai limbajul , moralitatea si comportamentul unora ,printre care , cap de afis putem vorbi de : patapievici,neamtu, ungureanu , etc. si nu in ultimul rand cu papahagi cel isteric …. cum ramane ?
  ” Politicienii trebuie să slujească binele comun, să se rupă o dată pentru totdeauna de interesele personale sau clientelare “…etc si amd… sant toate un mare shou si minciuna , ce nu are nimic comun cu pdl.istii corupti si vanduti pentru interes propriu …. – la colt domnilor, cu asa ” valori ” numai un slab de inger va mai poate crede , sau in cel mai bun caz pentru d-voastra , un dezimformat al realitatii….
  *** -succesuri si vanturi la pupa….domnilor !!!
  cu respect,
  – un doritor sincer al pacii politice si un aparator al bunului simt

 2. Bravo voua !
  Sunt intru totul de acord cu voi. Va acordam increderea noastra totala – sa nu ne dezamagiti, asa cum au facut-o altii (CDR, Alianta DA…)
  Cred cu tarie ca viitorul acestei tari trebuie sa aiba in vedere reintoarcerea tinerilor nostri pregatiti atat in tara cat si in strainatate la cele mai inalte niveluri.
  Nu ati spus nimic despre ei in acest manifest. Este o mare greseala. Sper ca in viitoarele aparitii sa puneti un accent deosebit pe acest lucru. Sunt convinsa ca acesti tineri bine pregatiti asteapta un semnal pentru a se intoarce acasa. Nu mai spun de cei care au ramas in tara si continua sa se lupte cu sistemul. TREBUIE sa-i adunati pe cei mai buni si sa porniti la drum cu aceasta echipa si sunt convinsa 100% ca rezultatele se vor vedea destul de repede. Avem destui oameni competenti care doresc sa puna umarul la reconstructia imaginii Romaniei, distrusa de USL. Avem foarte multe de facut. Totul este sa stim DE UNDE sa incepem si INCOTRO sa mergem. Sper ca acesta sa fie momentul 0 de la care sa inceapa schimbarea tuturor(mentalitate, atitudine, actiune).
  Va doresc mult succes, si bunul Dumnezeu sa va calauzeasca pe calea cea DREAPTA.
  Cu deosebita stima,
  Mara

 3. TOTAL DE ACORD CU CELE EXPRIMATE SI OBIECTIVELE MENTIONATE IN MANIFEST
  Perioada de cca. 100 zile disponibila pana la ALEGERILE DIN IARNA, obliga la respectarea unui calendar elaborat cu celeritate, cu domenii si responsabilitati precise, si urmarire de aproape, zilnica . In prima saptamana sa se finalizeze organigrama compartimentelor din structura ALIANTEI. In acest fel se faciliteaza legatura dintre membrii societatii civile si ALIANTA. Conf. tratatului Lisabona , initiativa civica este unul din principalii piloni ai dezvoltarii statului de drept. Cu celeritate sa se comunice valorile si principiile care stau la baza programului , si sa se obtina sprijinul si contributia societatii civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>