13 octombrie 2010 – S-a lansat Fundația Creștin-Democrată

| 1 Comentariu

În prezența unui public numeros, a avut loc în 13 octombrie 2010 lansarea Fundației Creștin-Democrate la Ateneul Român.

La lansare au participat lideri ai PDL, printre care Vasile Blaga, Elena Udrea, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Valeriu Stoica, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Daniel Funeriu, Ioan Ariton, ministrul justiției Cătălin Predoiu, consilierii prezidențiali Peter Eckstein-Kovacs, Valeriu Turcan, Bujor Teodoriu, Cătălin Avramescu, directorul TVR Alexandru Lăzescu, oameni de cultură, de afaceri și reprezentanți ai bisericii.

Au rostit discursuri Prof. dr. Bernhard Vogel, Președintele de onoare al Fundației Konrad Adenauer și Teodor Baconschi, Președintele Fundației Creștin-Democrate.

Transcrierea discursurilor

Teodor Baconschi, preşedinte FCD:

Este o copleşitoare onoare pentru noi, cei 21 de membri fondatori ai Fundaţiei Creştin-Democrate, să vă primim astaăzi în acest foaier al Ateneului Român, conform unui simbolism naţional, transpartinic, care transmite din capul locului mesajul nostru de căpătâi, şi anume că ne aduce împreună principiul competenţei, excelenţa, meritul fiecăruia într-un anume domeniu.

Înainte de a spune câteva cuvinte, am plăcerea de a-l invita să ia cuvântul pe domnul profesor Vogel, preşedintele onorific al Fundaţiei Konrad-Adenauer, care ne onorează cu prezenţa sa la Bucureşti şi care ne transmite, după vizita doamnei cancelar Merkel de ieri un mesaj de încurajare de care realmente avem nevoie.

Bernhard Vogel, preşedinte de onoare al Fundaţiei Konrad Adenauer:

Stimate domnule ministru de externe, doamnelor şi domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor deputaţi şi ambasadori, stimate doamne şi stimaţi domni, vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-o faceţi de a vă vorbi în această seară. Vin din Germania, unde au fost sărbătoriţi zilele acestea 20 de ani de la Reunificare, suntem plini de gratitudine şi de bucurie, duşmanul a fost învins, comunismul nu mai domneşte peste majoritatea Europei. În acelaşi timp ştim că viitorul ne va aduce noi provocări, pentru că trebuie să găsim modalităţi prin care să învăţăm să gestionăm libertatea proaspăt dobândită, pentru că va trebui să înţelegem că democraţia este frumoasă dar şi anevoioasă.

Care sunt fundamentele şi ţelurile noastre? Ne orientăm activitatea în baza principiilor umanismului creştin şi pe principiul intangibilităţii demnităţii umane, indiferent de culoare, sex şi provenienţă. Ne orientăm după viziunea occidentală asupra omului, care îşi găseşte originile în Antichitate, în Vechiul şi Noul Testament, în Renaştere şi Iluminism. Ne bazăm pe principii de bază precum libertatea, dreptate şi solidaritate. Credem că fiecare este egal cu celălalt şi ne dorim binele comun al umanităţii, fără ca cineva să fie exclus.

Un stat democratic trebuie să fie neutru, dar nu şi în ceea ce priveşte valorile. Statul nostru trebuie să se bazeze pe valorile Occidentului. Avem noi provocări în faţa noastră, şi trebuie să decidem dacă ceea ce se întâmpla astăzi este mai bine decât ceea ce se întâmpla înainte, sau dacă pur şi simplu este numai ceva mai nou. Societatea noastră se schimbă continuu, alegătorii sunt în perpetuă schimbare şi noi trebuie să concepem un program, un program pentru un partid popular, care se adresează tuturor, nu numai unor elite. Trebuie să avem o atitudine deschisă faţă de alegători, să îi ascultăm, dar trebuie să le şi prezentăm ţelurile noastre şi să îi convingem de ele. Cine aleargă numai după alegători, le vede doar spatele. Sunt de convingerea că statul trebuie să servească cetăţenii, nu cetăţenii trebuie să servească statul. Credem în federalism şi avem convingerea că Europa trebuie să fie federală, dacă îşi doreşte un viitor. Bisericile creştine sunt partenerii noştri pentru că se raportează la aceeaşi imagine asupra omului. Cei care acţionează în baza valorilor nu sunt influenţaţi de cotidian şi îşi pot stabili ţeluri clare. Ţelurile noastre vizează o Europă unită, a cărei construcţie trebuie să reuşească în folosul generaţiilor viitoare. Vrem să ne ajutăm reciproc, Germania vrea să ajute România, creştin-democraţii din Germania vor să îi ajute pe cei din România, Fundaţia Konrad-Adenauer vrea să va fie un partener de încredere, şi vă oferă tot sprijinul şi ajutorul. Creştinii au avut puterea să înfrângă comunismul, creştinii au puterea să măiestrească viitorul.

Vă doresc, domnule ministru de externe, tot succesul pentru această iniţiativă!

Teodor Baconschi, preşedintele FCD:

Îi mulţumesc domnului profesor Vogel pentru aceste cuvinte de solidaritate şi aş vrea să vă spun, doamnelor şi domnilor că,  fără îndoială, aici s-a reunit o bună parte din elita ţării noastră – mediul politic, mediul academic, mediul corporatist, presă – dar nu suntem nici pe departe singurii români responsabili şi preocupaţi de soarta ţării.

Există, din fericire, milioane de concetăţeni ai noştri, deja liberi, deja puternici, care se trezesc dimineaţa devreme şi se culcă târziu. Sunt tineri cercetători care aduc pretutindeni ‘plus valoarea’ inteligenţei şi a creativităţii, antreprenori de succes care au înfruntat cu bine criza. Elita înseamnă, în fapt, ceva foarte simplu: excelenţă şi lucru bine făcut, în orice domeniu – de la pantofar şi dulgher, până la specialistul în fizică atomică sau nanotehnologie. Membrii elitei naţionale sunt de fapt cei care, aşa cum spune Evanghelia, şi-au înmulţit talantul, înzestrarea primită la naştere. Pe toţi îi reprezintă acelaşi principiu al excelenţei şi al selecţiei prin meritocraţiei.

Vă întrebaţi, desigur, ce cred că trebuie să facem în această ţară împreună, de vreme ce împreună suntem în această seară aici. Cred că trebuie să ne implicăm mult mai mult, cred că o putem face atât pe plan civic, cât şi pe plan politic, antreprenorial, filantropic, prin voluntariat – oricum, într-o manieră practică şi dezvoltând în viaţa noastră zilnică realitatea frumoasă şi nobilă a solidarităţii.

În ce mă priveşte, după ce am parcurs o carieră diplomatică destul de bogată, aş spune, am decis să mă implic eu însumi în politica din România, creând în vara anului acesta Fundaţia Creştin-Democrată, pe care în mod oficial o lansăm astăzi. Sper din tot sufletul ca această fundaţie să recepteze tot spiritul democratic şi entuziasmul civic care s-a manifestat în primii ani ’90, sper ca ea să contribuie, oricât de modest, la proiectarea unor figuri proaspete, cu o stilistică ajustată la proiectul creştin-democrat european, atât de bine reprezentat şi de principiile pe care domnul Vogel ni le amintea adineauri.

Aş vrea să vă spun şi de ce creştin-democraţia. Pentru că aceasta este familia spirituală şi politică în care se regăsesc toate valorile de la baza construcţiei europene: responsabilitatea individuală, dar şi slujirea binelui comun; competiţia şi economia de piaţă, dar şi solidaritatea; subsidiaritatea fără fragmentarea societăţii; profitul şi performanţa economică dublate de compasiune; apetitul pentru modernitate tehnologică, dar şi respectul sincer pentru tradiţiile culturale şi religioase ale civilizaţiei creştine.

Pe lângă constituirea fundaţiei, doamnelor şi domnilor, am intrat acum câteva săptămâni într-un partid politic. De ce PDL? Pentru că este partidul în care mi-am descoperit cel mai numeros grup de prieteni de idei, pentru că apartenenţa PDL la Partidul Popular European şi implicarea PDL în reforma statului şi în cea economică mă fac să sper că acest partid are un potenţial de creştere remarcabil şi că el va accepta în sânul său, conform apartenenţei europene pentru care a optat cu ani în urmă, principii şi politici de inspiraţie creştin-democrate.

Numai printr-o astfel de acţiune nouă şi clară putem rescrie contractul politic cu întreaga noastră societate, comunicând un mesaj de speranţă către clasa de mijloc a cărei voce nu este întotdeauna auzită şi care reprezintă, de altfel, electoratul natural al oricărui partid de centru-dreapta.

Îmi propun deci să contribui după modestele mele puteri la recâştigarea încrederii acestei  clase de mijloc reprezentată prin întreprinzătorii mici şi mijlocii, dar şi pentru un mare număr mare de intelectuali care se simt astăzi destul de dezamăgiţi de actuala stare a vieţii politice şi publice de la noi, a medicilor tentaţi, din păcate,  să părăsească România şi a profesorilor şi formatorilor de opinie care slujesc cultura memoriei şi valoarea decenţei în viaţa publică.

În încheiere, doamnelor şi domnilor, indiferent care sunt opţiunile noastre politice, nu putem fi indiferenţi faţă de România. Este foarte adevărat că trecem printr-o criză severă, dar eu, unul, înconjurat fiind, cel puţin în Fundaţia Creştin-Democrată, de tineri inteligenţi, bine educaţi şi plini de speranţă cu privire la destinul naţiunii noastre, am toate motivele să fiu optimist şi, dacă îmi îngăduiţi, din nou entuziast. România are o mulţime de oameni respectabili şi competenţi, devotaţi binelui comun.

Sunt un om de centru dreapta, sunt un creştin-democrat care compune în mod natural cu valorile liberalismului clasic, cred că putem marca împreună sfârşitul unui ciclu politic, începutul altuia, rescrierea regulilor de joc, reînvăţarea respectului reciproc – pentru că numai prin acest nou spirit putem să aducem în centrul naţiunii noastre un adevărat proiect de societatea.

S-a spus, şi cu aceasta închei, că am reuşit să generăm consens transpartinic doar până în 2007 şi că de atunci ne afundăm într-un soi de confuzie, care ne costă pe toţi nervi irosiţi, capital social, polemici irelevante, teme marginale care ocupă în mod abuziv centrul dezbaterii publice din ţara noastră. Ei bine, cred că acest eşantion al elitei naţionale, care graţie dvs. a avut încrederea, curajul şi bunăvoinţa de a se strânge astăzi la Ateneul Român, vom putea, într-adevăr, să scriem acest proiect de societatea şi să-l transformăm cât de repede se poate în fapt, pentru a scurta ieşirea României din subdezvoltare economică, aproprierea ei veritabilă de practicile politice, de valorile şi de standardele Uniunii Europene. Vă mulţumesc, aşadar, pentru această dovadă de solidaritate şi încredere şi le mulţumesc tuturor colegilor mei din PDL care mi-au acordat această încredere, ca debutant în politică, manifestând valoarea autentică creştin-democrată a solidarităţii.

Vă mulţumesc şi sper din toată inima să ne revedem mai des, să ne punem la treaba şi să ne ocupăm de lucrurile cu adevărat serioase.

O relatare de Florin Cojocariu pe Madame Blogary.

Astă seară am fost la evenimentul de la Ateneu. Lume multă, am remarcat pe Voinescu, Anastase, Blaga, Udrea, Patapievici, Sulfina Barbu.

Un comentariu despre „13 octombrie 2010 – S-a lansat Fundația Creștin-Democrată

  1. Pingback: Miercuri seara, la Ateneu. FCD | CRISTIAN PATRASCONIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>