Interviu cu Teodor Baconschi la Radio Vocea Basarabiei

| 0 Comentarii

Redactor: Maria Bulat-Saharneanu.

Radio Vocea Basarabiei

A încerca să realizezi un interviu cu un politician în ritmul vieţii politice de la Bucureşti, dragi radioascultători, e chiar o aventură, dar precum veţi vedea, m-am descurcat chiar bine de tot.

M-am convins, însă, că la Bucureşti, se dă prioritate lucrurilor majore şi nu a fost nici un bai dacă Conferinţa „Oameni în dialog”, unde s-a pus în discuţie reforma statului român şi la care a participat întreaga elită politică românească, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, „mi-a înghiţit” timpul interviului cu dl Teodor Baconschi, Ministrul de Externe al României, fixat cu mult timp înainte. Norocul, însă, după mai multe peripeţii, a fost în permanenţă de partea mea şi iată că a doua zi mă aflam în biroul ministerial al Dlui Ministru de Externe, unde, la fel, printre un program foarte încărcat, am realizat interviul pentru Dvoastră.

De ce, însă, Baconschi şi tocmai la Bucureşti? Şi îmi veţi justifica efortul doar spunându-Vă, că Dl Ministru Teodor Baconschi se trage din Basarabia, că e fiul poetului A. E. Baconsky şi că bunicul său, Eftimie Baconschi, născut în satul Lozova de prin părţile Străşenilor, a fost hirotonit preot în satul Cafa, judeţul Hotin, de unde, în anul de pomină, 1944, a şi trebuit să ia drumul refugiului în România.

Iar interesul meu pentru Dvoastră, dragi radioascultători, a fost să aflu în ce măsură trăiesc rădăcinile în firea unui om, cum se manifestă ele în viaţa unui destin, cum poate fi asigurată continuitatea între generaţiile unui neam, inclusiv cum poţi face în plin comunism teologie şi cum teologia, acest studiu asupra lui Dumnezeu, te poate face necesar întro societare cu reperele spirutuale rătăcite, de dragul căreia nu precupeţeşti absolut nici un efort pentru a o înscrie în zodia binelui comun, principiu ce se află la baza platformei creştin-democrate cu care protagonistul nostru a intrat în Partidul Democrat-Liberal, aflat la putere în România şi care, tot ce e posibil, poate deveni Preşedintele României la viitoarele alegeri prezidenţiale. Iar atât cât ne simţim parte din naţiunea română, mi se pare deosebit de util şi chiar o fericită ocazie să-i cunoaştem păsul şi reperele pe care se sprijină, să-i înţelegem platforma creştin-democrată care pare să prindă viaţă în România, inclusiv să-i cunoaştem calităţile umane, atât timp cât la baza acestei impresionante prestanţe publice stă autorul lor, Dl Teodor Baconschi şi de ce nu pământeanul nostru.

Pentru a înţelege, însă, cât mai profund felul de gândire al domniei sale, atitudinea sa faţă de tot ce se întâmplă în România la nivel de mentalitate, Vă voi prezenta în cadrul interviului şi câteva fragmente din eseurile semnate de Domnia sa în publicaţia Dilema, deoarece cărţile lui Teodor Baconschi, multe la număr, sunt o raritate sau chiar lipsesc pe la noi.

Vom mai avea şi deosebita plăcere, dragi radioascultători, să ascultăm împreună şi câteva piese de muzică bizantină, domeniul în care excelează protagonistul nostru, inclusiv una-două piese celebre de jazz clasic, fiindcă atât am putut afla despre preferinţele muzicale ale protagonistului nostru, care, Vă asigur, vor întregi profunzimea şi frumuseţea acestei seri de duminică.

Audiţie plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>