Seminar FCD – Programul „Creștin-Democrația în România” începe

Valori Creștin-Democrate, diferența dintre dreapta și stânga, progres economic vs. decăderea morală a societății – acestea au fost temele majore dezbătute de către Adrian Papahagi și Mihail Neamțu împreună cu prima promoție a Programului FC-D – Creștin-Democrația în România. Tinerii participanți au fost interesați și de teme precum: moralitatea în spațiul public, implicare și motivare în acțiuni civice/politice și s-au arătat deschiși de realizarea unor proiecte de impact social în viitorul apropiat. FC-D speră că această echipă va putea realiza un proiect până la sfârșitul acestui an.

Următorul seminar se va desfășura tot la sediul FC-D, joi la ora 17.45 (17 noiembrie 2011).

Tema seminarului este: Cum să reușești în afaceri și/sau politică?

Invitați: Valeriu Nistor, Sorina Plăcintă și Theodor Paleologu

Descriere succintă a proiectului:

1. Motivare/Obiective: Având în vedere faptul că tinerii din România nu se implică și nici nu au intenția de a se implica civic sau politic, considerăm că acest program poate motiva, informa și aduce la aceeași masă personalități din mai multe domenii pentru a încuraja tinerii să se implice în viața publică a României.

Rezultatul acestui program va consta în instruirea a 20-30 de tineri mai mult sau mai puțin activi în viața civică, politică sau academică a României. Ne dorim ca prin participarea la acest program studenţii/masteranzii și doctoranzii să-şi modifice atitudinile şi conduita, să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune în societate şi să devină astfel adevăraţi agenţi ai schimbării în viața publică.

La finalul fiecărei ediții ne propunem ca participanții să implementeze un proiect social/politic/științific etc. Nu în ultimul rând, acest program urmăreşte crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti, informați și deciși să-și aducă contribuţia la întărirea organizaţiilor de orice tip din societatea civilă, academică sau politică.
Scopul principal al programului este formarea unui grup de tineri implicați care să înţeleagă importanţa valorilor creștin-democrate, a valorilor europene şi care să fie pregătiţi pentru promovarea acestor principii în domeniul lor de activitate.

2. Teme pentru seminarii / dezbateri: Valorile creștin-democrației, personalităţi creştin-democrate străine și româneşti, raportul dintre etică şi politică, meritocraţie, cum poate fi reflectată viziunea creştin-democrată în politicile publice / politici sociale, scrierea de proiecte, implementarea unor proiecte, reușita în afaceri, ce înseamnă să fii politician în 2011? etc.

3. Durata programului: 8 noiembrie – 20 decembrie 2011.

4. Impact: Familiarizarea a 20 – 30 de tineri cu valorile promovate de Creștin-democrație; încurajarea tinerilor să se implice în viața publică – în politică și în societatea civilă, recrutarea de noi voluntari FC-D etc.

5. Număr participanți la program: 20-30 de tineri / sesiune.

Următoarele sesiuni: propuneri de teme/invitați

24 nov. 2011 – De ce m-aș implica în politică/societatea civilă.
Invitați: Alexandru Gussi și Cosmin Alexandru

30 nov. 2011 – Cum să scrii/ implementezi un proiect?

Invitat: Cătălin Buciumeanu

8 dec. 2011 – Masă Rotundă – Implicare și activism

George Butunoiu

Raluca Turcan

15-20 dec. 2011 – Implementarea unui proiect social – dezbateri și întâlniri cu alte personalități publice (la propunerea cursanților)

Programul este deschis atât studenților români, cât și celor străini de la orice facultate din București, masteranzi, doctoranzi sau tineri implicați în viața politică sau în activități civice (tinerilor care nu mai sunt studenți dar vor să se implice în viața publică/politică/economică etc. )

Lista Participanților:

 1. ALIN LES
 2. ANDREEA VALENTINA TALMACEL
 3. BARAN NATALIA
 4. BELCIU MARIA-ANTOANETA-FIORELLA
 5. BUTUNOI ANCA – IOANA
 6. CALBAU VASILE ALIN
 7. CĂLIN ALEXANDRA PAULA
 8. CEAUȘESCU VALENTIN
 9. COCIORBĂ ELENA MARIA
 10. DRAUȘIN NICOLAE
 11. DUMITRIU IOANA ROXANA
 12. HAGIU VERONICA MIHAELA
 13. IOANCEA LOREDANA
 14. ION ANDREEA DANIELA
 15. IORDACHE SORIN
 16. IULIA MANEA
 17. LECA LUCIAN
 18. MANOIU CATALINA NICOLETA
 19. NECHITA ANDREEA-NICOLETA
 20. POPA CONSTANTIN
 21. POPESCU IULIAN
 22. PREUTESCU RAISA
 23. RADIAN IOANA
 24. TAMAȘ CLAUDIU
 25. TUGUREL MARIUS CRISTIAN

Un comentariu despre „Seminar FCD – Programul „Creștin-Democrația în România” începe

 1. Tineretul de azi este entuziast,se intereseaza de politica,participa la discutii;dar nu prea se inghesuie in sectiile de votere.Tot noi pensionarii le umplem,de la 0ra 6 dimineata,caci nu prea mai avem somn.Si tot pebsionarii mai merg la biserici si se implica in crestinism fie el si democratic.