Mihail Neamțu – interviu la Radio Basarabia

| 0 Comentarii

Sursa: Radio VOCEA BASARABIEI.

Dacă doriţi, dragi radioascultători, să reuşiţi să faceţi studii serioase, inclusiv să fiţi oameni erudiţi, culţi, iar cuvântul Dvoastră să conteze pentru cei din jur, ba chiar pentru elita societăţii, aşa precum contează opinia lui Mihail Neamţu, protagonistul ediţiei de azi a emisiunii “Interviuri pentru seri de duminică”, urmăriţi cum a făcut acest lucru în interviul de faţă. Veţi vedea că pentru o astfel de prestanţă e nevoie de foarte multă muncă şi perseverenţă, de noroc de îndrumători, aspect esenţial pentru a urma drumul spre cunoaştere şi de aici pe cel al aprecierii şi al preţuirii publice. Iar drept dovadă voi da citire câtorva pasaje din considerentele unor personalităţi marcante româneşti în raport cu protagonistul nostru.

Dragoş Paul Aligică: „De ce citim cu atâta plăcere şi interes articolele lui Mihail Neamţu? Pentru că descoperim în scrisul său pe cineva care a intrat în lumea jurnalismului cu temele făcute. Între două drumuri la bibliotecă şi sala de curs,Mihail Neamţu împărtăşeşte cu cititorii gândurile sale despre evenimentele, personajele şi problemele din prim-planul momentului. Avem de-a face cu unul dintre acei rari autori români de opinii şi comentarii care îşi cunosc secretul profesiei: cititul şi studiul primează, iar actul de a scrie şi a publica este doar o externalitate ce decurge firesc din ele.”

Andrei Pleşu: „Rareori am întâlnit un amestec atât de convingător între candoare şi îndrăzneală, între smerenia căutătorului şi siguranţa de sine a savantului. Pentru inteligenţa autohtonă şi pentru teologia ortodoxă, apariţia unui tânăr de o asemenea croială e o şansă de mult aşteptată. Era, de mult, nevoie de cineva care să vorbească simultan – şi cu egală graţie – limba culturii şi pe aceea a credinţei, cineva care să citească şi pe Sfinţii Părinţi, şi pe Rorty, cineva, în sfârşit, care să fie, cu naturaleţe, vechi şi nou deopotrivă. După decenii de subzistenţă spirituală sub obroc, am putea avea norocul unui Rug reaprins.”

Vladimir Tismăneanu: “Mihail Neamţu este un neobosit şi, într-adevăr, original filosof şi intelectual public, înzestrat cu o cultură profundă şi o vocaţie de polimat. La toate acestea se adaugă un talent extraordinar pentru scriitura elegantă, precisă şi elocventă. Din cărţile sale am învăţat multe despre rădăcinile religioase ale civilizaţiei europene şi despre teologiile politice moderne. În cadrul dezbaterilor privind experienţa totalitară, vocea lui Mihail Neamţu a reprezentat mereu civilitatea şi echilibrul empatic.”

Audiţie plăcută!

AUDIO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>