Adrian Papahagi – interviu pentru Radio Vocea Basarabiei

| 0 Comentarii

“Precum a fost de observat, dragi radioascultori, de ceva vreme V-am prezentat un şir de interviuri realizate cu intelectuiali din România, care pe lângă faptul că onorează statutul de intelectual, mai au şi necesitatea, dar şi curajul să se implice în viaţa politică a României. De ce o fac, însă, când ar putea să “filosofeze” bine-mersi la o catedră din ţară sau din străinătate, mai ales, că îi ajunge capul s-o facă strălucit, dovedind acest lucru pregătirea lor pe la astfel de instituţii? De ce, după salarii pe potriva efortului depus în străinătate, te întorci totuşi în ţara ta şi încerci să adaugi la bunul ei nume, la extinderea liniei de orizont a perceperii civilizaţiei umane, la revalorificarea valorilor autentice româneşti, la redresarea stării de spirit a conaţionalilor, care, toate la un loc, ar putea în cele din urmă să asigure în teritoriul ei acel trai dorit şi visat de toţi românii?

Acestea, însă, ar fi doar câteva dintre lucrurile pe care le veţi afla din interviul cu protagonistul ediţiei de azi a emisiunii “Interviuri pentru seri de duminică”, Dl Adrian Papahagi şi Vă veţi convinge, dragi radioascultători, că pentru a reuşi e nevoie de foarte multă carte, dar şi de foarte mult bun simţ, ambele în putere să facă din fiecare om un iubitor de ţară şi de neam, un om care nu va trece nicicând pe alături de destinul lor. Or, întocmai acest lucru s-a întâmplat şi cu protagonistul nostru, pe care nu l-a mulţumit soarta de emigrant, reîntoarcerea domniei sale în România făcând parte din, am putea zice, o întreagă generaţie de români, care în condiţiile libertăţii obţinute după anul 1989, au ales să revină acasă pentru a repune România, după 50 de ani de calvar comunist, în rândul ţărilor civilizate din Occident. Iar rezultatul (de subliniat – şi al acestor reîntoarceri)!, e faptul că azi România este membră a Uniunii Europene şi că are zbor şi perspectivă pentru a deveni locul în care cetăţenii ei să se simtă cu adevărat în apele lor.

Pe acest fundal, însă, mă întreb: când şi tinerii noştri, care fac cinste prin erudiţia şi devotamentul lor companiilor internaţionale, vor avea dorinţa şi puterea de a reveni pe locurile unde s-au născut pentru a pune umărul la ridicarea din neputinţă şi lipsă de perspectivă a ceea ce se numeşte astăzi inoportun – statul Republica Moldova? Când şi ce anume ar putea să le fure liniştea şi somnul pentru soarta acestui teritoriu tot mai depopulat de imensele emigrări, la care volens-nolens au contribuit şi ei? Cine ştie, poate cu limpezimea minţii lor, vom găsi şi noi rostul căutat, dar negăsit, de peste două decenii, rost fără de care suntem întru totul ca şi scaiul purtat de vânt în toate patru zări. Părerea de rău e, însă, că, precum peste tot şi oriunde, avem de unde învăţa, avem de unde lua exemple, dar, nu se prea ştie de ce, n-o facem.

Oricum, cu toate amărăciunile noastre, în această seară vom cunoaşte un exemplu (şi voi folosi cu toate riscurile cuvinte mari) de dragoste faţă de România, de dragoste faţă de locul unde s-a născut, de dragoste de părinţi şi strămoşi cu nume sonore în cultura românească: tatăl – Marian Papahagi, critic literar, eseist şi traducător roman, inclusiv unchii Pericle Papahagi, lingvist, filolog şi folclorist român şi Tache Papahagi, lingvist, etnograf şi folclorist român, ambii de origine aromână.

Vom mai asculta în cadrul interviului, pentru plăcerea noastră, dar şi preferinţa protagonistului nostru, şi muzică de Mozart, compozitorul care deşi a compus muzică iubită de lumea întreagă, rămâne a fi în identitatea-i inconfundată – austriacul fără egal în talent.

Vă doresc audiţie plăcută!”

Maria BULAT-SAHARNEANU

AUDIO

http://arhiva.voceabasarabiei.net/INTERVIURI_PENTRU_SERI_DE_DUMINICA/02.2011/IPSDD_27.02.2011_Adrian_Papahagi.mp3

IPSDD – 27.02.2011, Protagonist Adrian Papahagi  MP3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>