Teodor Baconschi la simpozionul „Libertatea de credinţă şi conştiinţă”

| 1 Comentariu

Teodor Baconschi a participat joi, 23 iunie 2011, la simpozionul „Libertatea de credinţă şi conştiinţă”, ținut la Palatul Parlamentului. În rândurile ce urmează redăm discursul președintelui Fundației Creștin-Democrate.

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a lua parte la deschiderea simpozionului dumneavoastră. Este o reflecţie comună asupra unui subiect întotdeauna delicat, întotdeauna neglijat, aş spune, şi care tocmai din acest motiv merită o revenire periodică.

Dacă ne gândim la România, ne aducem aminte că cu numai 20 de ani în urmă libertatea de credinţă era călcată în picioare împreună cu ansamblul drepturilor omului. Am reuşit să reformulăm şi să regăsim filonul libertăţii de conştiinţă şi de credinţă abia odată cu democraţia. Pe de altă parte, e un paradox: în vremuri totalitare, de oprelişte religioasă, conştiinţa religioasă era mult mai vie. Şi, în fond, Biserica lui Hristos s-a hrănit din sângele martirilor, în aceste timpuri de persecuţie. Nu înseamnă că orice Biserică Creştină e compusă din persoane care preaslăvesc suferinţa şi o caută cu tot dinadinsul. Dar e limpede că în istoria creştinismului – sub toate expresiile sale instituţionale, confesionale – perioadele în care Cezarul, sub o formă sau alta, a strivit libertatea de credinţă a apărut o gândire religioasă mai vitală, o stare de solidaritate comunitară mult mai activă şi, în acelaşi timp, nobleţea unor oameni care au dus până la jertfă de sine datoria şi dorinţa lor de a-şi mărturisi crezul.

Or, în democraţie, libertatea de conştiinţă prin care se subînţelege eufemistic agnosticismul sau ateismul şi libertatea de credinţă prin care se înţelege că fiecare face parte la lumină dintr-o Biserică sau alta – ei bine, ambele sunt necontestate într-un regim democratic, şi aşa e bine să fie. Dar, în acelaşi timp, indiferentismul religios şi relativismul etic fac progrese gigantice, mai cu seama prin dispozitivele media, astfel încât societatea fie trăieşte credinţa insular, fie o împinge în sfera privată, sub motivul îndelung discutabil că dacă religia nu ar fi exilat în sfera privată sensibilităţile specifice unei societăţi pluraliste ar fi întotdeauna în contradicţie sau în ciocnire.

De aceea, o reflecţie ca aceasta pe care o faceţi astăzi este importantă pentru a stabili un bun echilibru între public şi privat, între Biserici şi societate, între principiul laicităţii şi realitatea, nu doar statistică ci şi spirituală, a angajamentului multor milioane de români pe o cale comunitar-religioasă.

Sunt reglaje fine care îşi menţin actualitatea, pentru că nu poţi doar să faci doar o lege a Cultelor şi după aceea să laşi societatea în speranţa Că toată lumea o va citi şi o va aplica. E nevoie de o meditaţie şi o acţiune comună pentru binele comun a tuturor confesiunilor şi, bineînţeles, este nevoie de o educaţie pentru pluralism fără ca asta să ducă la dizolvarea identităţii fiecărei comunităţi, la lipsa cooperării dintre Biserici şi confesiuni sau la retragerea faptului religios din dezbaterea public şi, de ce nu, politică.

Grupul acesta ecumenic din parlament este lăudabil şi mă simt solidar membrii săi, îi salut la finalul acestei intervenţii şi pe oaspeţii străini prezenţi aici. Sper ca Dumnezeu să binecuvânteze cu idei inspirate ziua de azi, ziua de mâine şi poate cele care vor urma.

Un comentariu despre „Teodor Baconschi la simpozionul „Libertatea de credinţă şi conştiinţă”

  1. adavarat.unii spun eu sunt catolic,altul eu sun t ortodox.etc.toti suntem ai lui hristos.tot atat de adevatat este ca s-a spus;daca eu vreau ca el[ie;biserica lui Ioan]sa ramamana pina l a sfarsit ce ti-este tie.catolicii,biserica sf,slavitului intru tot laudatului apostolPETRU trece prin momente grele.Sa ne ecumenizam cu Papa cand,secole lungi ale evului mediu,noi eram sub pagini si el nu ne-a ajutat;dimpotriva.Intrebare;cine urmeaza ca ultimul papa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>