22-26 martie 2011: Teodor Baconschi s-a întâlnit cu românii din Canada

de FCD

| 0 Comentarii

Între 22-26 martie, Teodor Baconschi a efectuat un turneu oficial în Canada. Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit cu miniștrii canadieni ai Afacerilor externe, Comerțului internațional și Imigrației, cu șefii celor două camere ale Parlamentului de la Ottawa, și cu membri ai comunităților românești din Montreal, Ottawa, Toronto și Vancouver.

În discuțiile cu reprezentanții comunităților românești din Canada, Teodor Baconschi a insistat cu precădere asupra proiectului legii votului prin corespondenţă, un subiect de real interes pentru comunitatea românească din Canada.

Legea votului prin corespondenţă urmăreşte reintegrarea comunităţilor româneşti din afara graniţelor în corpul politic al naţiunii române. Românii din străinătate trebuie să se pronunţe în modelarea viitorului ţării lor. Ei reprezintă, într-un fel, partea cea mai occidentalizată a naţiunii, iar votul lor nu poate decât să influenţeze în bine mersul societăţii româneşti”, a declarat Teodor Baconschi cu această ocazie.

Nu trebuie să ne părăsiţi”, a spus Baconschi în aplauzele românilor prezenţi în sala Consulatului General al României de la Montreal, “iar noi nu vrem să vă părăsim”. Ministrul a făcut un elogiu al clasei de mijloc şi al românilor din afara graniţelor, “care nu mai votează fiindcă sunt mai evoluaţi decât actuala clasă politică şi nu se regăsesc în ea”.

Sunt convins că România are un potenţial formidabil, iar contribuţia dumneavoastră, ca inteligenţă şi implicare civică, inclusiv prin vot, va ajuta ţara să intre într-un nou ciclu politic, şi să reducă decalajele cu ţările dezvoltate din UE”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

La Toronto, Baconschi a subliniat că are permanent în preocupare respectarea în activitatea MAE a credinței că „fiecare cetăţean român contează” – concepţie care a stat la baza redefinirii serviciilor şi interfeţei consulare, precum şi a conceptului votului prin corespondenţă.

“Sunteţi pivotul unui românism de bună calitate, care va continua să reverbereze. Sunt convins că veţi reuşi să vă menţineţi identitatea şi memoria propriilor surse. Prin biserică, limbă, cultură, coeziune comunitară, acest lucru e posibil, e fructuos, e frumos” a transmis românilor din Toronto Teodor Baconschi.

În ultima zi a vizitei, Teodor Baconschi a participat la o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti de pe coasta de vest a Canadei, care au fost unanimi în definirea înfiinţării Consulatului General de la Vancouver ca „un moment istoric”.

Ce ne aduce împreună este acelaşi orizont cultural, lingvistic şi religios; de aici decurge şi căutarea, împreună, a binelui comun al naţiunii noastre. Chiar dacă trăiţi în diaspora, sunteţi români – iar depărtarea de ţară adesea vă face mai patrioţi decât conaţionalii dumneavoastră din România“, le-a spus ministrul Baconschi celor prezenţi.

Pentru prima oară în istorie, România este înscrisă ireversibil în alianţa transatlantică a lumii libere. Trebuie să ne redobândim stima de sine şi să reconstruim o ţară şi o comunitate desfigurate de comunism, otrăvite de minciună şi părăsite de unii dintre cei mai vrednici fii. Eforturile de modernizare a statului pe care le face actuala guvernare merg în sensul renaşterii unei Românii suple şi funcţionale, în care copiii dumneavoastră se vor reîntoarce poate într-o bună zi“, a încheiat Teodor Baconschi.

Fotografii din turneul canadian al Ministrului Afacerilor Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>