Teodor Baconschi – „Cred în posibilitatea ca elita politică de mâine să fie reprezentativă, legitimă, animată de un patriotism real şi sensibilă la binele comun” (interviu Hotnews, 12 mai 2011)

de FCD

| 0 Comentarii

PRINCIPALELE IDEI ALE INTERVIULUI:

  • Un raport bun pe justitie este un argument de conjunctura deosebit de important pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen.
  • Nu fac parte din actuala elita politica, sunt o figura noua. Conventia PD-L de la sfarsitul saptamanii va fi o rascruce. Incerc sa nu fiu un corp strain in acest partid.
  • Vizita presedintelui Traian Basescu la Londra este stabilita pentru luna iunie. Sper ca presedintele Romaniei sa faca o vizita in a doua parte a anului si la Ankara.
  • Exista o tensiune pe care nu are rost sa o negam, o frustrare a ministrilor de externe din cele 27 de state membre cu privire la echilibrul dintre politica externa comunitarizata si propria lor actiune externa.
  • Ma ingrijoreaza ascensiunea europeana a partidelor radicale de dreapta.
  • Nu suntem pentru o declarare unilaterala a statului palestinian.
  • Intarzierea noastra in domeniul politicilor agricole este inacceptabila.
  • “Ministerul de Externe si-a facut treaba. A deschis usile. Companiile romanesti, actorii de pe piata, ministerele implicate trebuie la randu-le sa-si faca treaba” (despre investitiile in Romania ale oamenilor de afaceri din Golful Persic).
  • M-am intalnit in varii ocazii multilaterale cu ministrul rus Lavrov, dar nu ajunge. Vizita la Bucuresti a ministrului ucrainean de externe Hryshchenko nu se petrece din intamplare.
  • Din cauza coruptiei din sistemul de accesare a fondurilor europene, exista riscul slabirii pozitiei Romaniei in negocierile pentru noul cadru financiar european.

BACONSCHI SI POLITICIANUL DE TIP NOU

Vlad Mixich: De ce ati intrat in politica si in PD-L?
Teodor Baconschi: Pentru ca sper ca PD-L este un partid reformabil, care poate deveni reprezentantul clasei de mijloc, adica al Romaniei harnice, al Romaniei care conteaza in economia reala. Urlam pe toate vocile civice ca vrem o noua clasa politica. Eu nu am afaceri cu statul, am servit Romania 15 ani in diplomatie, nu am fost securist si sunt un roman care incearca sa raspunda la aceasta mare intrebare: cum imbunatatim elita politica? Cea actuala ne displace. O criticam pe buna dreptate si cu generalizari de multe ori nedrepte.

V.M.: Dumneavoastra nu faceti parte din actuala elita politica?
Teodor Baconschi: Nu fac parte. Eu sunt o noua figura politica, o persoana care a fost diplomat de cariera si intelectual public, si care a facut acest pas pentru ca spera ca prin exemplu personal, prin angajare, poti incepe de undeva, si anume din cel mai frecventabil partid romanesc, o schimbare in bine. Ma intereseaza sa nu mai reducem politica la conflicte simulate (sau nu) intre persoane, sa avem politici care sa se lege de niste valori si, in acelasi timp, sa deschidem partidele politice catre propriul electorat. Nu vreau ca soarta Romaniei sa fie decisa, ca la Baia-Mare, de 15% dintre cetateni, mai mult sau mai putin captati de cadouri electorale. Ma intereseaza ca aceasta Romanie din clasa de mijloc sa decida victoria acelor partide care stiu sa se reformeze si care ies din demagogie si populism. Acesta este pariul meu personal si nu cred ca trebuie sa ma culpabilizez pentru el, chiar daca nu am un mare sprijin in societatea civila.

V.M.: In partid aveti sprijin?
Teodor Baconschi: Am fost bine primit. In general mi se recunoaste munca si cariera si oferta doctrinara. Cred ca exista o sansa de primenire. Va fi un proces mai lung, care trebuie sa aiba un start, si conventia PD-L de la sfarsitul saptamanii va fi o rascruce. PD-L are oameni buni, am cunoscut organizatii locale, primari, care sunt cat se poate de competenti si bine intentionati. Lor trebuie sa li se adauge noi voci si figuri.

V.M.:
In urma cu un an, Traian Basescu va vedea ca pe un potential prezidentiabil. Intre timp au fost evenimentele legate de Schengen, dar nu numai, si astazi crede ca e prea devreme sa fiti un prim-vicepresedinte al PDL.
Teodor Baconschi: Nu a spus acest lucru. A spus ca ar fi preferat sa nu fac acel anunt public cu privire la intentia mea de candidatura.

V.M.: Vi-l citez, comentand pentru cotidianul “Romania Libera”, afirmatia lui Radu Berceanu care va viza: „Cred ca a avut dreptate Berceanu, poate ca functia de prim-vicepresedinte e greu de acordat cu dispensa de vechime.”
Teodor Baconschi: Intre timp partidul s-a clarificat, a dat dispensa de vechime si pentru candidatii la presedintia partidului. Radu Berceanu nu candideaza, eu candidez.

V.M.: Prin urmare, credeti ca presedintele Basescu s-a inselat dandu-i dreptate lui Berceanu?
Teodor Baconschi: V-am semnalat niste fapte recente.

V.M.: Declaratia presedintelui Basescu e recenta.
Teodor Baconschi: Eu am intrat in politica de dragul presedintelui Traian Basescu, alaturi de care am lucrat in ultimii sase ani in varii ipostaze. Cred ca este omul politic care intr-adevar se gandeste ca aranjamentul de tranzitie nu mai tine pentru urmatorii 20 de ani. S-a batut ca un leu pentru ca sistemul sa intre in disolutie si sa apara germenii unei innoiri. Simt acest sprijin moral, imi este esential in motivarea de a intra in politica si vom vedea ce iese. Dar deocamdata ne batem pentru aceasta agenda.

V.M.: Radu Berceanu nu e convins ca stiti ce inseamna sa conduceti un partid. Cat de bine ii cunoasteti pe membrii partidului din teritoriu?
Teodor Baconschi: Ii cunosc destul de bine. In pofida angajamentelor externe am facut multe vizite in teritoriu, m-am intalnit cu foarte multe filiale, i-am intalnit efectiv si pe primari, pe presedintii de Consilii Judetene, pe parlamentarii PD-L. Am interactionat cat se poate de intens cu partidul. Am IQ-ul si cultura generala suficient de bune pentru a putea intelege, dupa 15 ani de administratie la nivel inalt, o masinarie cum e o organizatie politica. Nu cred ca sunt atatea necunoscute sau atatea lucruri in care trebuie sa te initiezi. Refuz insa initierea in anumite practici care au dus la discreditarea partidelor politice in ansamblu.

[...] Mi-am propus ca munca politica cateva lucruri foarte clare: relatiile externe, doctrina unde vreau sa aduc mai multa crestin-democratie, relatia cu societatea civila si mediul intelectual din orasele mari, pe care trebuie sa le recastigam. Tot ce v-am insirat presupune foarte multa munca, facuta intr-un timp relativ scurt. Am o echipa in jurul Fundatiei Crestin-Democrate, multi tineri de buna calitate care ma ajuta. Cred in posibilitatea ca elita politica de maine sa fie reprezentativa, legitima, animata de un patriotism real si sensibila la binele comun.

Interviul complet pe Hotnews: vezi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>